nieuws

Lagere rekening voor isolatie woningen Schiphol

bouwbreed Premium

Bouwbedrijf Heddes en NBM Amstelland brengen het ministerie van Verkeer en Waterstaat een lager bedrag in rekening voor de isolatie van de woningen rond Schiphol. De rekening die de bouwcombinatie voor het werk aan enkele duizenden woningen stuurde, werd door de Algemene Rekenkamer sterk bekritiseerd en zorgde voor grote commotie in de Tweede Kamer.

Over de hoogte van het bedrag waarmee de rekening is verlaagd, zwijgt het ministerie. Met het aanbrengen van de geluidsisolatie was enkele tientallen miljoenen euro’s gemoeid. De Algemene Rekenkamer viel enkele jaren geleden over de opvallend hoge rekeningen die de combinatie Heddes NBM Amstelland verzond. Mede daardoor liepen de kosten van het isolatieproject van Schiphol volledig uit de hand. Het bedrag dat met het aanbrengen van de voorzieningen van in totaal achtduizend woningen was gemoeid, kwam ruim twee keer zo hoog uit als de begrote 180 miljoen euro.
De Algemene Rekenkamer werd op het spoor gezet door Schiphol directeur Gerlach Cerfontaine. Hij maakte zich druk over de kosten omdat de luchtvaart die moest doorberekenen aan de reizigers. Cerfontaine wees de accountants erop dat het bedrag van de in rekening gebrachte werkzaamheden ver boven het in de markt gangbare tarief lag.

Boetekleed

De toenmalige staatsecretaris Schultz van Haegen (verkeer) trok het boetekleed aan. De Tweede Kamer eiste van haar dat zij de meerkosten bij de aannemers terug moest halen. De lagere nota is daarvan het resultaat.
De Algemene Rekenkamer stelde eerder dit jaar vast dat de tarieven inmiddels met 30 procent zijn verlaagd. Bij zo’n vijfduizend woningen moeten nog aanvullende isolatievoorzieningen worden aangebracht.
Het bedrag waarmee de oude factuur is verlaagd, wil het ministerie niet noemen, omdat het in een soortgelijk dispuut is verwikkeld met de combinatie van bouwbedrijven BAM en Dura Vermeer. Ook Heddes/NBM Amstelland onthoudt zich van commentaar.

Reageer op dit artikel