nieuws

Kustversterking voor Scheveningen te duur

bouwbreed

Het kustversterkingplan voor de zwakke schakel Scheveningen is twee keer duurder als begroot. De voorkeursvariant wordt tot nader orde in de koelkast gezet.

Dat heeft een woordvoerder van staatssecretaris Huizinga (water) bevestigd. Bij de eerste verkenning van het ontwerp – de zogenoemde verharde zeewering – ging de overheid uit van een plan dat ongeveer 21 miljoen euro zou kosten. Nu is gebleken dat het ruim twee keer zo duur zal zijn: 42 miljoen euro.
Volgens de woordvoerder is dat inderdaad een forse verhoging. Dat ligt vooral aan een andere manier van ramen en een nieuwe berekening die uitgaat van het prijspeil van 2009 in plaats van 2006. “Ook zijn er kosten van extra zandsuppletie toegevoegd.”
Gevolg is dat het voorkeursalternatief ‘De verharde zeewering’ door Huizinga in de koelkast is gezet en opnieuw zal worden overwogen. Dat vergroot de kansen voor de andere variant ‘De kustboog’, aldus het ministerie. Tegelijkertijd is de verwachting dat ook deze financieel hoger zal uitvallen dan vooraf is begroot. “Het is dus goed mogelijk dat ‘De verharde zeewering’ alsnog wordt gekozen. Maar dan met aanpassingen”, aldus de woordvoerder.
De kust bij Scheveningen is een van de acht zwakke schakels. Vorig jaar oktober zijn voor zeven van de acht zwakke schakels oplossingen gekozen om de zeewering te versterken en tegelijkertijd de ruimtelijke kwaliteit een impuls te geven. Daar zat Schevingen ook bij. De oplossing bestond uit een zeewaartse harde dijkconstructie en extra zand in combinatie met een architectonisch plan voor de boulevard (plan-Morales). Omdat de gekozen oplossing nu te duur lijkt, zal er opnieuw naar worden gekeken door Rijkswaterstaat, de provincie Zuid-Holland en het ministerie van Verkeer en Waterstaat.
In totaal is er 742 miljoen euro beschikbaar voor alle zwakke schakels. Uit de eerste verkenning is gekomen dat het ruim 600 miljoen euro gaat kosten, aldus de woordvoerder.

Onbespreekbaar

Wethouder Marnix Norder laat weten dat het voor de gemeente Den Haag onbespreekbaar is dat er een nieuw ontwerp komt. “Wij willen dat de boulevard aan zee blijft liggen. De harde dijkconstructie met het plan-Morales daarop is voor ons een belangrijke voorwaarde. Het is vervelend voor Rijkswaterstaat dat het plan duurder uitvalt, maar wij willen niet achter de duinen worden gezet.”
Het plan-Morales is overigens veel duurder dan begroot, zo meldt Norder. In eerste instantie ging de gemeente uit van ruim 12 miljoen euro; het kost echter 26 miljoen. Wethouder Norder (water) heeft – om dit gat te dichten – een beroep op het aardgasgeld gedaan bij het ministerie van Economische Zaken. Als dat geld er niet komt, ligt er een fors probleem, waarschuwt Norder. “Het kan niet zo zijn dat het betonijzer voor de veiligheid omhoog staat, terwijl de ruimtelijke ordening niet wordt gedaan.”

Reageer op dit artikel