nieuws

Kraanverhuurder Riwal: Gebruik bouwkranen moeilijk na te gaan

bouwbreed

Riwal heeft toegegeven dat kranen van het verhuurbedrijf uit Dordrecht recent zijn ingezet bij de bouw van de omstreden afscheidingsmuur tussen Israël en Palestijnse gebieden.De Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem trof hoogwerkers van Riwal eerder deze maand aan op een bouwplaats van de muur bij een dorpje in de buurt van Bethlehem. Riwal benadrukt dat het om materieel gaat dat is verhuurd op ‘bare rental’ condities. Bij een dergelijke verhuur gaat het om onbemand materieel dat voor langere tijd in bruikleen wordt gegeven. De eigenaar is niet op de hoogte naar welke locaties machines door de huurder worden vervoerd en waarvoor deze worden ingezet. Volgens Riwal zijn en blijven dergelijke situaties in de praktijk onbeheersbaar, zoals dat ook geldt voor autoverhuur. UCP, een samenwerkingsverband van een aantal Nederlandse ontwikkelings- en vredesorganisaties, blijft erbij dat Riwal zich schuldig maakt aan illegale praktijken.Volgens een woordvoerster van UCP had Riwal bij de verhuur van materieel in een clausule kunnen stellen dat de werktuigen niet gebruikt mogen worden bij de bouw van de muur. Zeker nadat ze vorig jaar door de minister van Buitenlandse Zaken zijn verzocht geen materieel meer ter beschikking te stellen voor de bouw van de barrière.UCP gaat er bij de ministers van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken op aandringen om op korte termijn een onafhankelijk onderzoek te beginnen naar de betrokkenheid van Riwal bij het bouwen van de muur.Vorig jaar kwam de Nederlandse kraanverhuurder in opspraak nadat bekend werd dat het materieel verhuurde voor de bouw van de muur. De afscheiding is in 2004 door het Internationale Gerechtshof als illegaal bestempeld.Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet destijds weten het daarom ongewenst te vinden dat Nederlandse bedrijven meewerken aan de bouw ervan. Riwal heeft daarop tegen de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot gezegd dat het de levering van materieel en personeel voor de afscheiding zou staken.

Reageer op dit artikel