nieuws

Inkomsten aannemers in het mkb bovengemiddeld

bouwbreed Premium

Aannemers in het midden- en kleinbedrijf maken meer winst dan zelfstandige ondernemers in andere bedrijfstakken. Slechts in de gezondheids- en welzijnszorg wordt meer geld verdiend. Dat blijkt uit het rapport ‘Een eigenbedrijf: loon naar werken?’ van onderzoeksbureau EIM.

De gemiddelde winst van aannemers in de mkb-sector was in 2004 26.800 euro. Het inkomen van directeuren grootaandeelhouders (dga’s) in de bouw, bedroeg gemiddeld 43.300 euro netto per jaar.
Berekend over alle sectoren was het gemiddelde inkomen van zelfstandigen 20.400 euro per jaar. Over de periode na 2004 heeft EIM nog geen gegevens.
Het EIM wijt de goede verdiensten in de bouw in het bijzonder aan ondernemers met een klusbedrijf. Zij rekenen hoge tarieven doordat ze opereren in een ondoorzichtige markt, aldus stelt EIM. “Daarnaast zijn de investeringen en de operationele kosten betrekkelijke laag, in vergelijking met andere sectoren. Arbeid is voor klussers de belangrijkste productiefactor.”
Ondanks dat kleine en middelgrote aannemers beter verdienen dan andere zelfstandigen, zijn hun gemiddelde inkomsten in de periode 2001-2004 gedaald. “Ze hebben ongeveer 4 procent minder winst gemaakt dan in de voorafgaande periode”, aldus Mickey Folkeringa, onderzoeker van EIM. “Het fiscale loon van dga’s is in dezelfde periode minimaal toegenomen met ongeveer 1,5 procent.” De inkomstendaling van aannemers steekt gunstig af tegen die van zelfstandigen in andere sectoren. Over alle branches gerekend daalde het besteedbare inkomen van ondernemers tussen 2001 en 2004 gemiddeld met ruim 10 procent. Berekend over de periode 1990-2004 was hun inkomstencrash nog groter, te weten 37 procent. De inkomstenstijging van directeuren grootaandeelhouders viel in de bouw tegen. Hun collega’s uit andere bedrijfstakken zagen hun honorering met gemiddeld 5 procent toenemen.

Voordeel

Volgens Folkeringa valt over de ontwikkelingen in de periode na 2004 vooralsnog weinig te zeggen. “Er zijn meer mensen een bedrijf begonnen en dat betekent over het algemeen dat de gemiddelde inkomsten van ondernemers omlaag gaan omdat de starters hun plek in de markt nog niet hebben gevonden”, legt hij uit. “Daar staat tegenover dat de economie is aangetrokken en dat de werkgelegenheid groeit. Die factoren zijn in het voordeel van zelfstandigen.”

Reageer op dit artikel