nieuws

Houten kubus

bouwbreed

Een bijzonder gezicht in de Heerenveense wijk Nijehaske. Het hoogste punt van een 15 meter hoge houten kubus is bereikt. Het betreft de laatste fase van de ruwbouw Us Kubus, Fries voor Onze Kubus, een toekomstig multifunctioneel centrum. Het gebouw bestaat helemaal uit gelamineerd sparrenhout. Hoofdaannemer is Bouwbedrijf De Witte in Staphorst. Het hout is in Nederland gekocht, de Duitse onderaannemer Xylos Construct levert personeel dat het gebouw in elkaar zet. Onix Architecten uit Groningen heeft in opdracht van de gemeente het ontwerp gemaakt. Ook Lodema Electrotechniek uit Leeuwarden is bij het project betrokken. De bouw van Us Kubus begon in april 2006, maar lag tot een paar weken terug een half jaar stil. “Dat had te maken met de berekeningen voor het gebouw”, verklaart Klaas Compagner, projectleider bij hoofdaannemer Bouwbedrijf De Witte in Staphorst. “Er is nog maar weinig ervaring met zulke hoge houtbouw. Dat geldt wel voor gebouwen met twee verdiepingen, maar de kubus krijgt er vier.”

Een bijzonder gezicht in de Heerenveense wijk Nijehaske. Het hoogste punt van een 15 meter hoge houten kubus is bereikt. Het betreft de laatste fase van de ruwbouw Us Kubus, Fries voor Onze Kubus, een toekomstig multifunctioneel centrum. Het gebouw bestaat helemaal uit gelamineerd sparrenhout. Hoofdaannemer is Bouwbedrijf De Witte in Staphorst. Het hout is in Nederland gekocht, de Duitse onderaannemer Xylos Construct levert personeel dat het gebouw in elkaar zet. Onix Architecten uit Groningen heeft in opdracht van de gemeente het ontwerp gemaakt. Ook Lodema Electrotechniek uit Leeuwarden is bij het project betrokken. De bouw van Us Kubus begon in april 2006, maar lag tot een paar weken terug een half jaar stil. “Dat had te maken met de berekeningen voor het gebouw”, verklaart Klaas Compagner, projectleider bij hoofdaannemer Bouwbedrijf De Witte in Staphorst. “Er is nog maar weinig ervaring met zulke hoge houtbouw. Dat geldt wel voor gebouwen met twee verdiepingen, maar de kubus krijgt er vier.”
Over drie weken worden speciale vloeren van Fermacell Estrich in de kubus geplaatst. Deze moeten geluidsoverlast in het gebouw tot een minimum beperken. Het project wordt eind oktober opgeleverd. Dan trekken een basisschool, zorgaanbieder Talant, Kinderwoud en de wijkvereniging Nijehaske in het multifunctionele centrum. Er is ook ruimte voor een praathuis, peuterspeelzaal en een dagbestedingsruimte.
Foto: Noordoost/Alex Mulder

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels