nieuws

Hendriks helpt timmermannen stapje hogerop

bouwbreed

Vakmanplus mogen ze zichzelf noemen: de elf timmermannen van Hendriks Bouw en Ontwikkeling die gisteren een certificaat ontvingen dat hen officieel onderscheidt als vakman met extra kwaliteiten.

Het certificaat is de kroon op het opleidingstraject dat de mannen in acht maanden tijd heeft klaargestoomd tot timmermannen die als rechterhand van de uitvoerder kunnen fungeren. Het traject is op initiatief van Hendriks tot stand gekomen in samenwerking met het Kenniscentrum voor Projectadvisering en Educatie (KPE) in Maastricht.
De opleiding werd verzorgd door Revabo, het samenwerkingsverband van bouwbedrijven in de regio Oss-Uden-Veghel dat bouwopleidingen verzorgt.
De opleiding dankt zijn ontstaan aan het feit dat de weg naar het vak van uitvoerder tegenwoordig een ‘gesloten pad’ is, legt hoofd Personeel en Organisatie Ruud Beekman van Hendriks Bouw en Ontwikkeling uit. “Vroeger groeide een timmerman door naar voorman, en later werd hij uitvoerder. Tegenwoordig moet je als uitvoerder minimaal een mts-opleiding hebben afgerond. Doorgroeien vanuit het vak is er vaak niet meer bij, dus timmerman ben je eigenlijk voor het leven. Gezien de schaarste van uitvoerders vandaag de dag, ga je je afvragen hoe het er in de toekomst op de bouwplaats uit gaat zien. De complexiteit en snelheid van de hedendaagse bouw vraagt heel veel van uitvoerders én bouwvakkers, op wie een steeds groter beroep wordt gedaan om de ogen en oren van de uitvoerder te zijn.”

Talent

Onder die bouwvakkers bevinden zich er volgens Beekman genoeg die talent hebben om door te groeien tot de rechterhand van de uitvoerder, iemand die in de gaten houdt of de onderaannemer zijn afspraken nakomt, of er zaken fout dreigen te gaan.
De opleiding is gericht op het bijspijkeren van deze uitblinkers op de onderdelen bouwtechniek, maatvoering, kwaliteit en communicatie. “Dat laatste is meestal wat minder goed ontwikkeld bij techneuten”, weet Beekman. “Je vraagt deze mensen dan ook niet om een presentatie te houden, maar wél om een probleem wat ze bij hun eigen bouwproject moesten oplossen, in te brengen in de groep. Dat is in wezen een presentatie, maar klinkt niet als zodanig.”
Een deel van de opdrachten voerden de cursisten tijdens het werk uit. Ook is een website ontwikkeld voor de cursus met daarop filmpjes en een deel van het lesmateriaal. De komende weken gaat Beekman met de gediplomeerden om de tafel zitten om te kijken wat voor ieder de beste vervolgstap is in hun loopbaan. “Deze stappen hangen af van de eigen ambities van de heren.”
Beekman denkt niet dat het tekort aan timmerlieden alleen maar zal oplopen als meer bouwvakkers doorgroeien naar de functie van (assistent-) uitvoerder. “Mensen die het in zich hebben om zich in hun vak te ontwikkelen, moeten die kans krijgen. Anders loop je het risico dat ze weggaan, en nu behouden we ze juist voor de branche. Bovendien geeft het je bedrijf een aantrekkelijk tintje als je in staat bent een loopbaantraject te bieden.”

Reageer op dit artikel