nieuws

FNV Bouw wil opheldering van steigerbouwers over cao-kritiek

bouwbreed

FNV Bouw laakt de kritiek van de steigerbouwers op de bouw-cao. Eerste onderhandelaar John Kerstens is dan ook vast van plan bestuurder Gijs Buijs te bellen om opheldering.

“Bij de afgelopen cao-onderhandelingen hebben werkgevers met geen woord gerept over veranderingen in de cao. Dan wekt het verbazing dat we in Cobouw de kritiek moeten lezen”, aldus Kerstens.
Hij wijst er daarbij op dat tijdens afgelopen onderhandelingen al het nodige is gewijzigd, vooral in de bedrijfstakeigen regelingen. Zo is de uitbetaling van vakantiegeld verandert en het risicofonds voor het vorstverlet afgeschaft.
“Wij vinden het prima als werkgevers in de steigerbouw willen inspelen op zich wijzigende marktomstandigheden. Maar het verbaast mij dat de steigerbouwers in de marge van de toelating van bedrijven die niet onder de bouw-cao vallen, nu ineens weer die cao willen gaan uitkleden. En dat terwijl we juist met hen altijd goede afspraken hebben kunnen maken, zoals het loopbaanbeleid”, aldus Kerstens.
Als het de steigerbouwbedrijven gaat om oneerlijke concurrentie tegen te gaan van bedrijven die onder een goedkopere cao vallen, dan zijn er zijns inziens ook andere methoden. “Sociale partners hebben juist extra geld uitgetrokken om bij het Technisch Bureau iemand aan te nemen die de toepassing van de bouw-cao gaat handhaven. Die controleert ook of bedrijven ten onrechte niet de bouw-cao volgen”, zegt Kerstens.
De bouwbond is dan ook te allen tijde bereid om met de steigerbouwers om de tafel te gaan zitten om te bekijken wat nu werkelijk het probleem is met de cao. “Het verwijt dat wij halsstarrig zouden zijn, werpen wij ver van ons. Buijs is altijd welkom. En als hij mij niet belt, dan bel ik hem wel.”

Reageer op dit artikel