nieuws

Eurlings is ook tegen spoortunnel IJssel

bouwbreed

Verkeersminister Eurlings wil een meevaller op de aanbestedingskosten voor de Hanzelijn niet benutten om alsnog een spoortunnel in plaats van een brug over de IJssel aan te leggen. De minister riskeert daarmee een botsing met de Tweede Kamer die zich eerder wel voor een tunnel heeft uitgesproken.

Verkeersminister Eurlings wil een meevaller op de aanbestedingskosten voor de Hanzelijn niet benutten om alsnog een spoortunnel in plaats van een brug over de IJssel aan te leggen. De minister riskeert daarmee een botsing met de Tweede Kamer die zich eerder wel voor een tunnel heeft uitgesproken.
In een brief aan de Kamer meldt Eurlings dat de meevaller bij de aanbesteding, die uitkomt op 14,9 miljoen euro, terugvloeit naar de begroting van zijn ministerie. De minister is niet van zins het geld vrij te spelen voor de tunnel. De gemeente Hattem maakt zich sterk voor deze tunnel. De gemeente stelt grote hinder te ondervinden van de Hanzelijn als die over een brug gaat.
Eurlings’ voorgangster Peijs weigerde ook al het plan aan te passen voor de tunnel. Een tunnel zou te duur zijn en de aanleg zou jaren vertraging geven voor de Hanzelijn. Eind januari gaf Peijs nog zelf het startsein voor de aanleg van de 50 kilometer lange spoorverbinding tussen Lelystad en Zwolle. Het is de bedoeling dat de Hanzelijn eind 2012 klaar is. Met het project is in totaal 890 miljoen euro gemoeid.

Reageer op dit artikel