nieuws

Eindhovense blikvanger voorBNA gebouw van het jaar

bouwbreed Premium

Hij was al imposant, en nu ook nog bekroond. De Vesteda-toren in Eindhoven werd gisteren door de BNA uitgeroepen tot Gebouw van het jaar 2007. De jury onder leiding van Kees Rijnboutt noemde het 90 meter hoge “nieuwe en prominente landmark” een “instant monument”.

“Door een prachtige balans tussen schaal, hoogte en materiaal heeft dit ontwerp voor hoogbouw zich verder zeer monumentaal weten te schikken in het bestaande stedelijke weefsel, en een nieuwe, waardevolle omgeving gecreëerd”, zo prees de jury het ontwerp van Jo Coenen en Geert Coenen (Jo Coenen & Co Architecten).
De Vesteda-toren werd uit 35 inzendingen gekozen en moest het in de finale opnemen tegen onder andere het Amsterdam Hervormd Lyceum West en het Nijkerkse Corlaer College. Het gebouw werd ontwikkeld door eigenaar en woningverhuurder Vesteda en Van Straten Bouw en Vastgoed uit Eindhoven. Het telt 27 verdiepingen, waarvan 24 woonetages met twee appartementen per verdieping van 130 vierkante meter en twee penthouses in de top. De huurprijzen van de appartementen beginnen bij 1700 euro per maand. De onderste etages herbergen kantoren. De woontoren heeft een ruitvorm met afgeronde punten en is opvallend smal, namelijk 14 meter. Uit handen van minister Plasterk (onderwijs, cultuur en wetenschap) ontvingen de architecten van de Vesteda-toren vrijdag de prijs. Hiermee werd tevens het startsein gegeven voor de landelijke Dag van de Architectuur, die dit jaar in het teken staat van ‘tijdelijk verblijf’. Bezoekers kunnen zich dit weekeinde nog vergapen aan architectonische hoogstandjes waar zij normaal niet zomaar binnen mogen komen, zoals het Joegoslavië Tribunaal en de Beurs/WTC.

Reageer op dit artikel