nieuws

Eindelijk

bouwbreed

Sinds enige weken bestaat de website voor nieuwbouwwoningen. Vele projectontwikkelaars en bouwers enerzijds en aspirant-kopers anderzijds vroegen zich al langer af waarom die site nog niet bestond? Ik denk door de provin-

Sinds enige weken bestaat de website voor nieuwbouwwoningen. Vele projectontwikkelaars en bouwers enerzijds en aspirant-kopers anderzijds vroegen zich al langer af waarom die site nog niet bestond? Ik denk door de provin-
ciale hokjesgeest die ons landje regelmatig teistert. Maar de site is er nu. Via www.nieuwbouwwijzer.nl treft u de vele honderden nieuwbouwprojecten in ons land aan.
U vindt daar projecten die u niet vindt op de makelaarssite Funda en meer andere incomplete woningsites. Als het goed
is komt u wel op de vele verschil-lende nieuwbouwsites terecht via de zoekmachine www.zoekallehuizen.nl.
Versnippering ziet u niet alleen terug in bestuurlijk Nederland. Een goed landelijk overzicht van te koop staande nieuwbouw- en bestaande koop- en huurwoningen, tevens bedrijfspanden, komt niet van de grond. Deze nieuwe nieuwbouwsite is een goede start.
Het heeft me altijd bevreemd waarom makelaars, van welke club ze ook lid zijn, niet een volledig aanbod van nieuwbouwwoningen aan aspirant-kopers boden. Men bleef voornamelijk bij bestaande koopwoningen steken, hooguit bood men een ‘eigen’ nieuwbouwproject aan. Daardoor bleven veel zoekers van koopwoningen verstoken van het aanbod van nieuwbouwwoningen. Dat is belangrijk in een periode van bestaande koopwoningen flink aan de prijs zijn.
Hopelijk komen er snel meer nieuwbouwwoningen bij, want enkele honderdduizenden mensen zijn geïnteresseerd om een andere woning te kopen of om hun huurwoning achter te laten indien ze een woning kunnen kopen. Deze doorstroming is hard nodig om de woningmarkt uit het slop te halen en in beweging te brengen.
Woningsites hebben de neiging snel melkkoeien te worden omdat ze worden opgetuigd met veel reclame en lokken bezoekers uit om veel informatie over henzelf te verschaffen. Daarmee krijgen de adverteerders en sponsors van deze sites zogenaamde leads.
Zij proberen dan deze leads als klanten voor hun andere producten, zoals verzekeringen en financieringen, binnen te halen. Soms zijn die instellingen zo brutaal dat ze gewoon een site kopen, zoals de grootste hypotheekverschaffer van ons land de Rabobank deed met zoekallehuizen.nl en met de halfwassen internetmakelaar Makelaarsland.nl. Die ontwikkelingen hebt u ook kunnen zien bij assurantietussenpersonen die in het geheim eigendom zijn van een verzekeringsmaatschappij en slechts haar producten verkocht. Dit heten dan ‘captives’.
Woonconsumenten moeten bij internetsites en andere verkoopkanalen goed opletten dat de aanbieder onafhankelijk is. Is dit niet duidelijk of is de aanbieder duidelijk niet onafhankelijk van een bank of verzekeringsmaatschappij, win dan elders een deskundig en onafhankelijk advies in.
Dus ik ben blij met al die internetsites over koop- en huurwoningen, hypotheken en verzekeringen, zij zorgen eindelijk voor een broodnodige transparantie. Maar, die mag niet troebel worden ten gevolge van allerlei commerciële trucjes om de consument nog meer geld uit de zakken te kloppen.
Hans Broeren
makelaar o.g., Amsterdam
www.broeren.com

Reageer op dit artikel