nieuws

Eerste vergoeding in vonnis ingestorte Poolse veilinghal

bouwbreed Premium

In Polen is het eerste vonnis uitgesproken in de zaak rondom de vorig jaar ingestorte veilinghal. Bij deze ramp raakten 144 mensen gewond en kwamen 65 mensen om het leven, onder wie een Nederlander. Het vonnis betreft een vrouwelijk slachtoffer dat van de beheerders van de hal, het bedrijf MTK (Miedzynarodowe Targi Katowickie), 6000 euro schadevergoeding toegewezen heeft gekregen. De advocaat van MTK vroeg om een lagere schadevergoeding omdat het bedrijf in de financiële problemen zit. “De rechtbank heeft in de strafmaat rekening gehouden met het veroorzaakte onrecht en niet met de financiële staat van de veroorzaker”, aldus woordvoerder Zawala van de rechtbank in de Poolse plaats Katowice. Eind juni vinden er nog vijf andere processen plaats van slachtoffers van de ramp. Ondertussen is de strafzaak tegen de bestuurders van MTK opnieuw uitgesteld. “Hoewel wij het belangrijkste bewijs binnen hebben en de lijst met verdachten is afgesloten, moeten wij het onderzoek verlengen”, aldus Tomasz Tadla, woordvoerder van de aanklager in Katowice. Het proces gaat pas in het najaar van start omdat nog een aantal getuigen in het buitenland gehoord moeten worden. In totaal zijn twaalf mensen aangeklaagd, waaronder de directeur van MTK maar ook de aannemers en de ontwerpers die bij de bouw betrokken waren. Volgens de aanklagers hebben de ontwerpers de maximale druk die het dak kon hebben verkeerd berekend. Het dak van de veilinghal bezweek omdat er te veel sneeuw op lag.

Reageer op dit artikel