nieuws

Duitsland verleidt Nederland met goedkope bedrijfskavels

bouwbreed

De Duitse gemeente Steinfurt probeert Nederlandse bedrijven aan te trekken. Leden van ondernemersorganisatie VNO-NCW krijgen kavels aangeboden voor 12,50 euro per vierkante meter.

Dat stelt Paul te Riele, voorzitter van VNO-NCW Midden. Volgens Te Riele liggen vlak over de grens de bedrijfskavels voor het oprapen. De terreinen zijn prima ontsloten en de benodigde voorzieningen zijn in de buurt. Te Riele vreest dat Nederlandse bedrijven op grote schaal naar de oosterburen zullen verkassen. “De kans dat bedrijven die stap zetten, wordt groter naarmate de uitbreidingsmogelijkheden hier afnemen”, legt hij uit.
VNO-NCW wil dat de overheden meer haast gaan maken met de aanleg van nieuwe bedrijfsterreinen, omdat er zeker tot 2030 nog dringend behoefte aan is.
Te Riele wijst er op dat de aanleg van nieuwe bedrijfsterreinen al jaren veel tijd kost vanwege onder meer strenger wordende regelgeving en langdurende bezwaarprocedures.
Ook het overheidsbeleid om vooral te investeren in bestaande bedrijfskavels maakt dat het voor ondernemers steeds aantrekkelijker wordt om over de grens te kijken. “Er is een forse autonome uitbreidingsvraag”, aldus Te Riele. “Bedrijven willen en moeten kunnen groeien. Daar is veel werk mee verbonden. Verplaatsen en revitaliseren van bestaande terreinen vraagt nieuwe ruimte.” Hij pleit daarom voor de aanleg van nieuwe kavels.

Reageer op dit artikel