nieuws

Dijkwoningen op Steigereiland in Amsterdam

bouwbreed

Wonen met wijds uitzicht over het water van het IJmeer en op het pittoreske Durgerdam. Delta Forte en Vesteda beginnen komende week met de bouw van dijkwoningen en appartementen aan de noordkant van het Steigereiland in Amsterdam-IJburg.

De bebouwing van Steigereiland-Noord is een gezamenlijk project van de Amsterdamse woning­stichting Rochdale en woningfonds Vesteda. Arjen Mulder, projectontwikkelaar bij Vesteda, spreekt van een markant complex in een grote dichtheid. “Er ontstaat een bijzondere stedelijkheid in een hoogwaardige drempelvrije openbare ruimte. We hebben gekozen voor veel woningen aan smalle straatjes. Vanwege de ligging aan de rand van het IJmeer hebben de ontwerpers zich laten inspireren door de oude stadjes aan de toenmalige Zuiderzee. Juist plaatsen als Enkhuizen en Hoorn worden gekenmerkt door dichte bebouwing, woningen van vrijwel gelijke hoogte en smalle straatjes.”
In totaliteit verrijzen er op Steigereiland-Noord verdeeld over negen bouwblokken 450 woningen, twee kinderdagverblijven en een horecabedrijf. Rochdale is opdrachtgever van 139 sociale huurwoningen, waaronder twee woongroepen. Vesteda is ontwikkelaar van 170 vrije sector huurwoningen tot een maximale huurprijs van 1200 euro per maand. En voor gezamenlijke rekening en risico bouwen beide partijen 144 koopwoningen.
Om de diversiteit van de woningen te garanderen, is het ontwerp door drie verschillende architecten gemaakt. “VMX Architects, DKV Architecten en Architectenbureau Marx & Steketee hebben gezamenlijk een ontwerp voor het eiland gemaakt. Dat heeft geleid tot de komst van gesloten bouwblokken met royale binnenhoven. De dijkwoningen tellen drie bouwlagen. Om ook de bewoners van de appartementen uitzicht op het water te geven, zijn de appartementen in woontorentjes van maximaal zeven bouwlagen ondergebracht,” aldus Mulder.
Vier bouwblokken aan de zuidkant beschikken over een ondergrondse parkeergarage met driehonderd parkeerplekken. De totale bouwtijd wordt geschat op drie jaar. Media 2010 moeten alle woningen zijn opgeleverd.

Reageer op dit artikel