nieuws

Deerns blijft nuchter in strijd om personeel

bouwbreed

Werven van personeel is zoeken, praten, goed luisteren en vooral jezelf niet overschreeuwen. Want met gebakken lucht vindt een bedrijf misschien wel personeel voor de korte termijn, maar een langdurige relatie komt er niet uit voort, meent Jeannette Kool van adviserend ingenieursbureau Deerns. Sinds september vorig jaar is Kool hoofd Personeel en Organisatie; werving en selectie is één van de speerpunten van haar beleid.

Ze is niet de enige, weet Kool heel goed. Toch blijft de arbeids- en organisatiepsychologe vooral nuchter: “We vertellen graag aan kandidaten wat een mooie projecten we maken, dat we een pakket goede arbeidsvoorwaarden te bieden hebben en dat we veel aandacht besteden aan opleidingen. Maar we gaan onszelf niet overschreeuwen. We moeten bovendien het idee hebben dat degene met wie we praten, zich thuis zal voelen bij het werk wat we doen. Anders heeft het weinig zin om met elkaar verder te gaan.”
Recruiter Linda Wijmer: “Een tijd geleden sprak ik een student werktuigbouwkunde. Heel leuk gesprek gehad, maar zijn interesses bleken niet aan te sluiten bij het werk wat wij doen. Dan heeft het geen zin hem over te halen om toch bij Deerns te komen.”

Slimme mensen

Aan de andere kant kunnen mensen met een minder voor de hand liggende achtergrond juist prima kandidaten zijn, denkt Kool. “Wij gaan ervan uit dat we slimme mensen snel dingen kunnen leren. Als iemand bij wijze van spreken theologie heeft gestudeerd en hier het vak wil leren…waarom niet? Wie intelligent genoeg is, kan de technische kennis best aanleren. Iedereen heeft het er over dat we zitten te vissen in elkaars vijver. Dat klopt ook wel, maar er is een grote groep die we nog niet bereikt hebben. Je kunt die vijver vergroten door naar talentvolle mensen uit heel andere disciplines te kijken.”
Zo ver is het nog niet. Wel heeft Deerns, een adviesbureau op het gebied van technische voorzieningen in de gebouwde omgeving met zes kantoren in alle hoeken van het land, momenteel zo’n zestig vacatures. In totaal heeft Deerns 370 medewerkers. Filosoferend over de juiste manier om afgestudeerde ingenieurs voor Deerns te winnen, komen Kool en Wijmer toch weer uit op de “personal touch” zoals ze het zelf omschrijven. “Niet alleen vertellen over Deerns, maar ook goed luisteren naar de ander. Waar liggen zijn interesses en mogelijkheden? Waar ligt de link met Deerns? Zodoende maken we een gerichte selectie.”
In het extra verhogen van de salarissen ziet Kool niet veel. “Dat keert zich op den duur tegen je. Straks krijgen we net zo’n slag als een aantal jaar geleden in de ict. Bovendien gaat arbeidssatisfactie, om maar eens een psychologische term te gebruiken, verder dan salaris. Uitdagend werk, collega’s en persoonlijke ontwikkeling zijn minstens zo belangrijk.

Eenduidig

Een ander speerpunt van Kool is het creëren van een eenduidig P&O-beleid en het stroomlijnen van het opleidingstraject. “We besteedden altijd al veel aandacht aan opleidingen, maar we willen mensen een heel loopbaantraject kunnen aanbieden waarbij voor iedere afgeronde opleiding studiepunten worden toegekend. Daarbij gaan we het opleidingstraject meer koppelen aan de functioneringsgesprekken. Op die manier kunnen we de vinger aan de pols houden. De mensen die we binnenhalen, moeten we wel zien te boeien. Ontwikkeling is daarbij zo belangrijk. In principe is iedereen zelf verantwoordelijk voor zijn eigen ontwikkeling, maar we willen mensen wel de juiste weg aan kunnen bieden.”
In het kader van de persoonlijke aanpak wordt binnen Deerns tevens gewerkt aan een portal die het mogelijk maakt een dag of een paar uur thuis te werken. “Ja, dat kan hier, net als werken in deeltijd”, lacht Kool. “Waarom ook niet? Met de bouwvak gaan bouwbedrijven drie weken dicht, en dan zou iemand niet een dag minder kunnen werken? We hebben zelfs twee managers die parttime werken, waaronder ikzelf. Het gaat immers om het resultaat.”

Netwerken

Over de vraag of Kool zich zorgen maakt over het gebrek aan personeel, moet ze diep nadenken. “Als ik op de media af ga, denk ik wel eens: gaat het wel goed? Maar als ik om me heen kijk, zie ik dat de eigen netwerken van onze mensen nog steeds nieuwe medewerkers oplevert, er nog steeds mensen van de hbo’s en universiteiten ons weten te vinden. We moeten niet vergeten dat de bouw in de tijd dat het slecht ging, veel mensen heeft afgestoten. Die heb je niet onmiddellijk terug zodra het beter gaat. Want een van de belangrijkste redenen waarom we mensen nodig hebben, is dat het zo ontzettend goed met ons gaat. Maar het aantal langdurig openstaande vacatures is wel een waarschuwing voor ons.”

Reageer op dit artikel