nieuws

De zegeningen van concurrentie

bouwbreed

Het gaat fantastisch met de economie. En toch dreigen er massaontslagen bij onder meer ABN Amro en TNT Post. Het lijkt een paradox, maar het is domweg de zegening van concurrentie en natuurlijk van de mondige aandeelhouder.

Het gaat fantastisch met de economie. En toch dreigen er massaontslagen bij onder meer ABN Amro en TNT Post. Het lijkt een paradox, maar het is domweg de zegening van concurrentie en natuurlijk van de mondige aandeelhouder.
Bij TNT Post gaat het immers om het openbreken van de postmarkt waardoor er spelers op de markt komen die hun werknemers op stukloon afrekenen. Het is net als in de sport, wie het hardst kan lopen, wint het meest.
De politiek kan daar niet voor zijn. Stel eens dat we met z’n allen worden afgerekend op prestaties, dan zouden politici weinig in het handje krijgen. Aangezien ambtenaren nooit meer mogen verdienen dan de minister-president, zouden die ook fors omlaag gaan met als gevolg dat er geen ambtenaren meer zijn. Wat een droombeeld.
We hebben gezien hoe in de periode naar de verkiezingen toe, vervolgens de formatie en daar bovenop nog eens honderd dagen ons land politieke leiding heeft ontbeerd. Het is nog nooit zo goed gegaan. Wellicht is het een goed idee als alle toekomstige kabinetten vier jaar lang gaan praten met de maatschappij. Dan zijn ze van de straat en kunnen geen kattenkwaad uithalen. Dat is goed voor de economie.
Bij ABN Amro is het de agressieve belegger die de massaontslagen gaat veroorzaken. Niet voor niets is de commissie Frijnsen druk bezig te bekijken of de macht van de aandeelhouders sinds het werkstuk van Morris Tabaksblat niet is doorgeschoten.
Inmiddels is Frijnsen bevallen van zijn werkstuk. Het is een typisch Nederlands stuk geworden. Kool alsmede geit sparend en halve oplossingen aandragend. Zo wil hij onder meer ondernemingsbesturen 180 dagen rust gunnen als aandeelhouders willen praten over herstructurering en splitsing. De achterliggende gedachte is dat agressieve aandeelhouders alleen maar oog hebben voor kortetermijngewin en niet voor de lange termijn. De aandeelhouders die daar wel oog voor hebben, worden er maar nerveus van.
Dat is ongetwijfeld de reden van de enorme opmars van de bouwaandelen. Die hebben deze week behoorlijk gewonnen, omdat de hedgefunds en andere agressieve durfkapitalisten ze nog ontdekt hebben. Vooral BAM speelde zich goed in de kijker. De beleggers waren uitermate blij met de joint venture met Dutch Infrastructure Fund waardoor de pps-projecten minder zwaar op de boeken drukken. ’s Lands grootste noteerde donderdag 8,55 procent hoger. Ook de andere bouwers deden het niet slecht in het kielzog van de mannen uit Bunnik.
Het enige probleem voor de bouw is nu de krapte op de arbeidsmarkt. Wellicht kunnen bankiers en postbestellers worden omge schoold.

Reageer op dit artikel