nieuws

Creatief hart van Strijp-S in Eindhoven krijgt vorm

bouwbreed

Levendig, gedifferentieerd, verbindend en toegespitst op de menselijke maat. Dat zijn enkele kenmerken die van toepassing zijn op de ontwikkelingsvisie van de Driehoek, het centrale gebied van Strijp-S in Eindhoven, die woningcorporatie Trudo aan de stad presenteerde, samen met architect Jo Coenen.

Drie jaar geleden kocht Trudo het gebied met een oppervlakte van zo’n 150.000 vierkante meter op het voormalige Philips-terrein. De Driehoek met industriële gebouwen als het Veemgebouw, de Machinekamer, de gebouwen die de Hoge Rug vormen en het Ketelhuis, moet uitgroeien tot het creatieve hart van Strijp-S met een combinatie van wonen, werken, winkelen en ontspannen.
Hoewel Trudo-directeur T. Aussems benadrukt dat de ontwikkelingsvisie geen vastomlijnd plan is, begint een aantal onderdelen toch al vorm te krijgen. Zo moet er een opvallende woontoren verrijzen van zo’n 100 meter hoog. In de Hoge Rug komen lofts.
Ook het andere industriële erfgoed krijgt een nieuwe functie. Het Ketelhuis en de Machinekamer worden bijvoorbeeld omgevormd tot horecagelegenheid. Om meer kleinschaligheid te creëren worden de grote loodsen achter de Hoge Rug opgedeeld in een grote hal voor concerten, een kleinere loods voor een restaurant en nog kleinere ruimten voor winkeltjes en kraampjes.

Overbrugging

De beeldbepalende Leidingstraat krijgt een verbindende functie in het gebied door die – indien mogelijk – beloopbaar te maken, zoals een van de winnaars van de ontwerpwedstrijd voor De Driehoek voorstelde. Ook wordt gekeken naar andere verbindende elementen, zoals overbruggingen tussen gebouwen of een botanische tuin op het dak van de gebouwen van de Hoge Rug, zoals een andere prijswinnaar bedacht. Op de parkeergarage over de rondweg komt een nieuw skatepark.
Aussems verwacht halverwege 2008 aan de slag te kunnen met de eerste onderdelen in De Driehoek. Zonder planologische tegenvallers moet het plan in acht tot negen jaar helemaal klaar zijn.

Reageer op dit artikel