nieuws

Chipshol dreigt Schiphol met nieuwe schadeclaim

bouwbreed

Chipshol dreigt met nieuwe claims als het Rijk en Schiphol de gebiedsontwikkelaar blijven tegenwerken. De claims kunnen oplopen tot wel drie miljard euro.Directeur Jan Poot stelt jarenlange procedures met Amerikaanse advocaten in het vooruitzicht. De Chipshol-directeur is bovendien bereid het verzet van omwonenden tegen de uitbreiding van Schiphol te financieren.Poot wil Schiphol op deze manier dwingen een schikking te treffen in het conflict over het Groenenbergterrein. Bovendien wil hij de medewerking van de luchthaven bij de ontwikkeling van de zogenoemde airport-city bij Badhoevedorp-Zuid, waar Chipshol ook grondposities heeft.Eerder dit jaar liet Chipshol al weten niet mee te zullen werken aan de omlegging van de A9 bij Badhoevedorp zolang Schiphol zijn strijd tegen de ontwikkelaar voortzet. Aanleiding voor het voortslepende conflict vormt het Groenenbergterrein. Op dit stuk grond van 23 hectare aan de zuidoostkant van Schiphol wil Chipshol al jaren een hoogwaardig kantorenpark realiseren. Gemeente Haarlemmermeer kondigde echter een bouwverbod af. Volgens Poot gebeurde dat op verzoek van Schiphol, die zelf ook vastgoed rond het vliegveld ontwikkelt.De Haarlemse rechtbank oordeelde vorig jaar al dat het bouwverbod nooit had mogen worden opgelegd en dat Chipshol recht heeft op een stevige schadevergoeding. Haarlemmermeer en Zuid-Holland troffen daarop een schikking met de ontwikkelaar. Schiphol, dat van de rechter tenminste 20 miljoen euro moet betalen aan Chipshol, blijft echter dwarsliggen. De luchthaven heeft aangegeven de uitspraak van de rechtbank te zullen aanvechten.Om Schiphol in beweging te krijgen, zocht Chipshol steun bij premier Balkenende en ministers Eurlings (verkeer) en Hirsch Ballin (justitie). De bewindslieden wilden zich echter niet in de zaak mengen, omdat die nog onder de rechter is.Poot: “Ik ben het goed zat dat mijn plannen worden tegengehouden en beoordeeld door ondeskundigen zoals Cerfontaine, Eurlings en Balkenende, terwijl Haarlemmermeer en Noord-Holland staan te trappelen om samen met Chipshol de broodnodige airport city van de grond te brengen.”

Zat

Reageer op dit artikel