nieuws

Bouw zet record van 70 miljard om

bouwbreed

De bouw heeft vorig jaar een recordomzet gerealiseerd van ruim 70 miljard euro. De productie ligt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weer boven het niveau van de gouden jaren rond de eeuwwisseling.

De Nederlandse bouwnijverheid is al weer 3,5 jaar stevig in opmars. Het diepste dal werd bereikt in het laatste kwartaal van 2003. Vorig jaar trokken de omzetten met 8,5 procent aan. In het eerste kwartaal steeg de productie ten opzichte van hetzelfde tijdvak vorig jaar nog eens met 14 procent.
Vooral de grond-, water- en wegenbouw deed begin dit jaar bijzonder goede zaken. De vele regenbuien ten spijt, slaagde de sector in januari erin een groei te realiseren van 25 procent. Sindsdien nam de dynamiek wat af, maar het kwartaal werd altijd nog afgesloten met een stijging van 19,5 procent.
Ook de burgerlijke en utiliteitsbouw grijpen hun kansen. De sector profiteerde en steeg in de eerste drie maanden van het jaar met 7 procent. De 7 procent grotere inspanning van de werknemers leverde de aannemers 13 procent meer omzet op.

Omzet

In het spoor van de bouwers gingen ook bij de installateurs en afbouwers de handen begin dit jaar stevig uit de mouwen. Beide deelsectoren haalden 13 procent meer omzet uit de markt.
De bedrijven gespecialiseerd in hout en bouwmaterialen kijken terug op een uitstekend eerste kwartaal. In volume gemeten steeg de vraag met 5 procent. Vanwege de ruimte om de prijzen wat op te krikken groeiden de omzetten met 13 procent.
De omzet van de sector metaal, elektronica en transportmiddelen overtrof de resultaten van vorig jaar met 17 procent. Het productievolume steeg met 10 procent. Ook in 2006 kwam de metaalsector goed voor de dag. Vorig jaar steeg – vooral door de hoge grondstofprijzen – de omzet met 12 procent. De productie nam met 4 procent toe.

Reageer op dit artikel