nieuws

Bilfinger Berger verliest zijntrek in Verenigde Staten

bouwbreed Premium

Bilfinger Berger overweegt zich terug te trekken uit de Verenigde Staten. De bouwer uit Mannheim krijgt in Amerika maar lastig vaste grond onder de voeten.Topman Herbert Bodner zegt in de Financial Times Deutsland niet geslaagd te zijn met zijn concern in de Verenigde Staten een belangrijke marktpositie op te bouwen. Jarenlang stroopte Bilfinger het land af naar geschikte overnamekandidaten. Zonder veel succes.

De Verenigde Staten is voor Bilfinger goed voor een omzet van 640 miljoen euro. In totaal zetten de Mannheimers een prestatie neer van 8 miljard euro. Het rendement in Amerika staat onder druk vanwege een tegenvallend bruggenproject in Ohio. Na een ongeval moesten de werkzaamheden worden opgeschort. Aan de brug hangt voor Bilfinger een rekening van bijna 60 miljoen euro. Bodner heeft niet veel trek zich in nieuwe avonturen te storten. Begin van deze eeuw hing het voortbestaan van na Hochtief de tweede bouwer van Duitsland aan een zijden draad. Grote saneringen hielden het bedrijf overeind. De topman zegt zich het hoofd niet op hol te laten brengen door de euforie over de kansen in Oost-Europa. De risico’s schat hij in als hoog. Vooral aan werken in Rusland kleven volgens Bodner bezwaren.
Bouwers worden gedwongen nauw met bureaucratische en niet zelden corrupte overheden samen te werken. Daardoor komt het werken volgens de integriteitscode waarop Bilfinger zich heeft vastgelegd onder druk. Ook landen als China, India en Brazilië zijn – na recente analyses – voorlopig bij Bilfinger buiten beeld.

Reageer op dit artikel