nieuws

Bedrijfsprofessionals moeten beroepsonderwijs in

bouwbreed

Professionals uit het bedrijfsleven moeten klaargestoomd worden voor een rol voor de klas. Zonder extra inbreng vanuit het bedrijfsleven, zakt in Nederland het onderwijsniveau in.

“Het beroepsonderwijs kan binnenkort de geweldige druk van de toestromende leerlingen niet meer aan”, waarschuwt voorzitter Doekle Terpstra van de Raad voor het Hoger Beroepsonderwijs. “Het bedrijfsleven zal, om niet zelf in de moeilijkheden te komen, zijn verantwoordelijkheid moeten nemen. Nee, niet met slechts een mannetje dat een paar gastcolleges gaat geven. Maar met mensen echt op de eigen payroll die structureel les gaan geven. Het onderwijs zal zich richten op het bedrijfsleven en de ondernemingen moeten het onderwijs in”.
Op de branchedag van de Hibin dook gisteren de handel in bouwmaterialen diep in het onderwerp van de snel naderende personeelsschaarste. “We krijgen te maken met zowel een groene golf als een grijze tsunami”, betoogde voorzitter Gert Visser.
“Nu nog zijn we een topelftal, dat in de eredivisie bovenin meedraait. Maar het team bestaat wel helemaal uit routiniers. En het jeugdelftal staat op het punt te verdwijnen. Dat is de situatie”. Voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO/NCW hamerde in Utrecht op de noodzaak meer mensen aan de slag te krijgen. Al tijden wordt de aangekondigde Participatietop van politiek, vakbond en werkgevers vooruitgeschoven. Doelstelling zou zijn 1,2 miljoen werkwillende stilzitters aan een baan te helpen. De argwaan wordt bij de topman van de werkgevers met de dag groter. “Optimistisch ben ik niet. De Partij van de Arbeid zit in een erg moeilijke positie. Stemt deze partij in met de o zo noodzakelijke flexibilisering van het ontslagrecht, dan gaat de SP direct grootscheeps ac tie voeren”.

Vooruitzichten

W ientjes schat de economische vooruitzichten over een breed front meer dan goed. Het bruto binnenlands product zal dit jaar naar schatting met 2,75 procent groeien.
Een tegenvaller vormen de met een miljard euro extra oplopende ziektekosten. De werkgevers zullen de helft van het bedrag moeten ophoesten. “De arbeidsmarkt wordt een echte markt. Het gevecht om de talenten is begonnen en de strijd wordt alleen nog maar erger. We stevenen af op de geringste werkloosheid sinds de Tweede Wereldoorlog”.
Oud-voorzitter van vakbond CNV Doekle Terpstra brak op de Hibindag een lans voor het beroepsonderwijs.
Volgens hem slaat de regering de plank mis door vooral te investeren in het wetenschappelijk onderwijs. “In Nederland wordt de boterham niet belegd met door research gedreven wetenschappelijk onderwijs maar in de regio. We hebben het afgelopen jaren het beroepsonderwijs verwaarloosd”.

Reageer op dit artikel