nieuws

Bedrijfsleven: Banenplan in ruil voor soepeler ontslagrecht

bouwbreed Premium

Het bedrijfsleven is bereid tweehonderdduizend langdurig werklozen aan een baan te helpen in ruil voor een versoepeling van het ontslagrecht. Dat hebben VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland gisteren bekendgemaakt.

De werkgeversorganisaties zullen het aanbod doen op de participatietop die aanstaande morgen plaatsvindt. Bedoeling is dat elk bedrijf met meer dan vijftig werknemers ieder jaar een werkloze aanneemt. Het gaat daarbij om echte banen met een bijpassend cao-loon. Dat loon moet voor de helft door de werkgever en voor de helft uit de uitkering worden betaald.
De werkgevers denken op deze manier jaarlijks 60.000 tot 70.000 langdurige werklozen aan de slag te krijgen. Inzet van het drie jaar durende project is volgens VNO-NCW om een groot deel van hen aan een vast dienstverband te helpen.
De werkgeversorganisaties eisen wel dat alle werklozen mee doen en dat weigeraars worden bestraft. Keiharde voorwaarde voor het bedrijfsleven is ook dat het ontslagrecht wordt versoepeld. Volgens de werkgevers is het huidige ontslagsysteem veel te duur en vormt het een drempel om personeel in vaste dienst te nemen.
Het kabinet lijkt voorstander van aanpassing van de ontslagregels. Vorige week lekte uit dat in zijn voorstel ontslagvergoedingen voor hogere inkomens beperkt worden tot hooguit een jaarsalaris.
Vakcentrale FNV is niet onder de indruk van het aanbod van werkgevers. “De werkgevers doen nu alsof zij een verschrikkelijk royaal gebaar maken”, stelt FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Maar zij spreekt van een “aanbod om alleen maar vacatures goedkoop te vervullen”. CNV vindt dat de bedrijven in het plan wel erg royaal worden beloond voor hun inspanningen.

Reageer op dit artikel