nieuws

Alkmaar keurt viaduct over N242 goed

bouwbreed

Het heeft heel wat ambtelijke capaciteit gekost maar eindelijk is het dan zover. Het college van B en W van Alkmaar heeft het totale ontwerp van het viaduct over de ringweg N242 met alle aangepaste constructietekeningen goedgekeurd. Dat betekent dat hoofdaannemer Heijmans het viaduct nu mag voltooien.

“We zijn enorm opgelucht”, meldt A. Bakker, communicatieadviseur bij de gemeente Alkmaar. “Het viaduct kan er nu eindelijk toch komen.”
Een van de laatste problemen vormden voor Alkmaar de prefab liggers die voor een deel het dek van het viaduct vormen. Deze liggers waren al anderhalf jaar geleden gemaakt en dus ruim voor het hoofdontwerp bij de dienst bouwen beken.
Het was niet bekend wat er precies was gefabriceerd en daarom kon de dienst bouwen nog geen goedkeuring geven op de constructie. Inmiddels is uit röntgenonderzoek gebleken dat de wapening in de prefab liggers overeenkomt met de oorspronkelijke constructietekeningen en ingediende specificaties. Omdat die wapening te licht was, past Heijmans in de uitvoering Dywidag staven toe om ter plaatse de juiste sterkte te krijgen.

Ontwerpfouten

Het begon allemaal met een vertraging in de uitvoering die het gevolg was van ontwerpfouten in de constructie van het viaduct. Ingenieursbureau DHV bevestigde de beoordeling van Alkmaar. ­Heijmans nam aansluitend de voorstellen van DHV over.
Toch was het volgens A. Schnerr, hoofd bouwen van de gemeente Alkmaar moeilijk om de aannemer ervan te overtuigen dat als je een onderdeel in het ontwerp wijzigt, je de complete samenhang nogmaals moet aantonen.
Een totale bouwstop volgde. Na doorgevoerde aanpassingen mocht Heijmans starten met de bouw van de fundering en pijlers. Alleen voor het maken van de dekken had Heijmans nog geen goedkeuring.
Nu de laatste hobbel in het goedkeuringstraject is gladgestreken heeft Alkmaar ook de laatste bouwstop opgeheven. Ook wethouder S.H. Binnendijk, verantwoordelijk voor de bouwvergunning van het viaduct, is opgelucht: “Natuurlijk hadden we graag gezien dat er geen enkele vertraging was opgetreden bij de aanleg ervan. Maar veiligheid gaat voor alles. Daarin doen we geen concessies.”
De aannemer lijkt niet erg opgewonden over het genomen besluit van de gemeente. “Wij gingen er gewoon van uit dat we goedkeuring zouden krijgen”, aldus woordvoerder B. Pelgrim van Heijmans. Desondanks meent R. Viveen, projectleider Heijmans dat het prettig is dat er een einde is gekomen aan de discussie en dat: “Het project kan nu op volle toeren verder.”
De aannemer mikt nog steeds op de oorspronkelijke datum van ingebruikname van de gereconstrueerde N242, eind februari 2008.

Reageer op dit artikel