nieuws

Acht genomineerden voor Etop Innovatie Award

bouwbreed

Wie van de acht genomineerden neemt op 1 oktober in de Utrechtse Jaarbeurs de Etop Innovatie Award in ontvangst? De jury selecteerde ze voor dit onderdeel van de vakbeurs Elektrotechniek uit 31 inzendingen. De acht alfabetisch geordende kanshebbers die na de eerste schifting als ‘innovatiefste’ overbleven.

ABB bracht een multifunctionele inbouwdoos in. Deze MD4050 vervangt volgens de fabrikant twaalf conventionele inbouwdozen. De installateur kan de diepte van 50 naar 40 millimeter verstellen. Aan de doos zit een losse tuit waarin leidingen van 16 en 19 millimeter passen. De hoogte van de tuit is verstelbaar wat hakwerk overbodig maakt. Aan de zijkant zitten uitbreekpoorten waarmee de installateur makkelijker draden tussen dozen kan trekken. De jury: meerdere innovaties in een ogenschijnlijk eenvoudig product die de installateur ruimte en arbeid besparen.
Eaton Electric presenteert zijn XanuraHome Control Box; een universele ‘boordcomputer’ voor woningen. Het systeem vormt het hart van een domotica-installatie en regelt de verlichting en de verwarming, bedient bewakingscamera’s en slaat alarm bij brand en inbraak. De Control Box koppelt producten en protocollen van verschillende leveranciers. De jury: een eerste toegankelijke stap in de richting van breed toepasbare en van buiten te benaderen domotica.

Hulpstuk

Klop Innovations ontwikkelde met de Speedywire een hulpstuk om een trekveer in de installatiebuis te schuiven. Een accuboormachine drijft het hulpstuk aan via een haakse tandwieloverbrenging die weer een rubber loopwiel in gang zet. Kleine lagerasjes drukken de trekveer in het loopwiel aan waardoor de veer vooruit wordt geduwd. De jury: verbetert basale handelingen op een eenvoudige en handige wijze.
Megaman biedt een traploos dimbare spaarlamp die in elk geval 10.000 branduren meegaat. De lichtsterkte is dimbaar van 570 tot 57 lumen. De lamp werkt met alle bestaande draai/schuif- en elektronische dimmers. Een ingebouwde microprocessor regelt de lichtsterkte. De jury: een actuele consumentenbehoefte.
Philips toont met zijn Beamer Led een schijnwerper om bijvoorbeeld gebouwen mee aan te lichten. In het armatuur zit één Luxeon-led met een hoog vermogen. De lichtgevende diode straalt geen ultraviolet en infrarood licht uit. Het optiek bundelt het licht zodat het een afstand tot 30 meter kan overbruggen. De jury: Eenvoudig en duurzaam en het spaart de natuur.
De SafertEye van Pilz Nederland is een driedimensionale camera die arbeidsprocessen bewaakt en beveiligingstaken uitvoert. Het systeem bestaat uit drie camera’s, een beeldverwerker en een veiligheidsbesturing. Het systeem voorkomt noodstoppen en dus moeilijke herstartprocedures. Hoe dichter iemand in de buurt van de robot komt hoe langzamer die gaat werken. De jury: robuuste machineveiligheid die met de beveiligde zones onnodige stilstand voorkomt.

Verpakking

RealEasy noemt Twentsche Kabelfabriek zijn verpakking voor glasvezels. De monteur kan de glasvezels direct vanuit de verpakking en zonder speciale hulpstukken in de buizen blazen. De jury: knap door eenvoud en milieu- en kostensparend omdat er geen retourlogistiek is.
Weidmüller adviseert zijn FielDPower voor de decentrale distributie van energie. Het systeem distribueert energie over lange afstanden in bijvoorbeeld productiestraten en geautomatiseerde magazijnen. Decentrale verdeling spaart op kabel, goten en klemmenkasten. De jury: eenvoudig in het gebruik; het heeft waarschijnlijk een grote toekomst.

Reageer op dit artikel