nieuws

Achmea neemt bouwers de maat over arbeidsvoorwaarden

bouwbreed

Voor zijn onderzoek stak Achmea zijn licht op bij 735 bedrijven in de bouwsector. Van de ondernemingen behoren 191 tot een concern. In doorsnee tellen de bedrijven 89 werknemers. Het speurwerk van de verzekeraar levert een helder inzicht op in de grote verschillen in de branche. Ruim de helft van de ondernemers communiceert met zijn werknemers over de arbeidsvoorwaarden zowel via de salarisstrook als met een nieuwsbrief. Internet (10,3 procent) en een individueel overzicht (18,9 procent) zijn aanzienlijk minder populair.

Voor zijn onderzoek stak Achmea zijn licht op bij 735 bedrijven in de bouwsector. Van de ondernemingen behoren 191 tot een concern. In doorsnee tellen de bedrijven 89 werknemers. Het speurwerk van de verzekeraar levert een helder inzicht op in de grote verschillen in de branche. Ruim de helft van de ondernemers communiceert met zijn werknemers over de arbeidsvoorwaarden zowel via de salarisstrook als met een nieuwsbrief. Internet (10,3 procent) en een individueel overzicht (18,9 procent) zijn aanzienlijk minder populair.
Een auto van de zaak krijgt een op de vijf medewerkers. Gemiddeld rijdt in het midden- en kleinbedrijf slechts 16,4 procent van de medewerkers in een leaseauto. Een regeling voor reiskostenvergoedingen heeft 71,1 procent van de bouwers. In 69,3 procent van de gevallen betaalt de baas ook mee aan de telefoon.
Korting op de producten uit het eigen bedrijf wordt in 39,9 procent van de gevallen verstrekt. Hier en daar wordt ook de helpende hand toegestoken bij financieringen en verzekeringen.
Ondersteuning van opleidingen geniet in de directiekamers grote populariteit. In 94,2 procent van de bedrijven wordt leergierigheid beloond. Tot het meebetalen aan de persoonlijke computer laat 29 procent van de ondernemingen zich verleiden.
Achmea dokterde uit dat de deze eeuw opgerichte bouwbedrijven gemiddeld een omvang hebben van iets meer dan 20 medewerkers. De groep bouwers uit de periode 1990 – 1994 is dubbel zo groot. De bedrijfsgrootte van bedrijven die tussen 1970 en 1990 het licht zagen, tellen in doorsnee slechts 38 medewerkers. Bij ondernemingen die de eerste 45 jaar trotseerden, nemen de aantallen medewerkers snel toe tot boven de honderd.
Uit de Benchmark komt naar voren dat 52,5 procent van de bouwbedrijven zich instelt op een substantiële toename van het aantal medewerkers. Een groep van 2,2 procent voorziet een sterke groei van de personele sterkte. Ondernemers met saneringsplannen zijn nauwelijks te vinden.
De gemiddelde loonsom per werknemer bedraagt volgend Achmea 38.279 euro per jaar.

Reageer op dit artikel