nieuws

Wienerberger pakt in eerstekwartaal half miljard euro

bouwbreed

Wienerberger heeft in het eerste kwartaal een derde meer uit de markt weten te halen dan in dezelfde periode vorig jaar. Het bouwstoffenconcern noteert voor de eerste drie maanden een omzet van 507,3 miljoen euro.

“In 2007 zetten we onze expansie voort met groeiprojecten van minstens 400 miljoen euro”, verzekert bestuursvoorzitter Wolfgang Reithofer. De topman verwacht dit jaar opnieuw zijn marktaandeel te vergroten.
In het noordwesten van Europa steeg de omzet met 16 procent tot 199,4 miljoen euro. In België oversteeg de afzet van de bakstenen voor zowel binnen- als buitenmuren alle prognoses. Ook in Nederland – waar Wienerberger 21 fabrieken heeft – verbeterden de resultaten aanzienlijk. In Frankrijk doet het concern bij alle productgroepen duidelijk betere zaken dan vorig jaar. Groot-Brittannië krijgt de kwalificatie stabiel.
Regio met verreweg de grootste groeicijfers is voor Wienerberger Centraal- en Oost-Europa. De omzet nam met liefst 111 procent toe tot 156,5 miljoen euro. De stijging komt zowel uit grotere volumes als uit hogere prijzen. Polen, Tsjechië en Roemenië zijn landen waar de afzet van bakstenen de pan uitrees.
Uit de Verenigde Staten komen minder optimistische berichten. De woningbouw nam in het eerste kwartaal af. Bovendien werd het land getroffen door een strenge winter. Ondanks de eerste consolidering van Robinson Brick daalde de omzet met 8 procent tot 73,5 miljoen euro. De winst voor belastingen halveerde tot 6,7 miljoen euro. Het rendement nam sterk af door de ontstane overcapaciteit. Ook speelt de zwakke dollar een rol.

Reageer op dit artikel