nieuws

Vijandig bod Alcoa op Canadese branchegenoot Alcan

bouwbreed

Het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa brengt vandaag een vijandig bod uit op de Canadese branchegenoot Alcan. De waarde van het bod bedraagt 33 miljard dollar.

Het bod volgt na twee jaar vruchteloos onderhandelen over verregaande samenwerking tussen de twee aluminiumgiganten. “Wij zijn zeer teleurgesteld dat de gesprekken niet tot resultaat hebben geleid. Daarom richten we ons nu direct tot de aandeelhouders van Alcan”, lichtte Alcoa-topman Alain Belda gisteren het vijandige bod toe.
Alcoa biedt 58,60 dollar in contanten en 0,41 aandeel voor elk aandeel Alcan. Daarmee wordt het Canadese concern gewaardeerd op 33 miljard dollar. Het bod betekent een premie van 20 procent op de beurskoers van Alcan eind vorige week en een premie van 32 procent op de gemiddelde beurskoers van Alcan over de afgelopen dertig dagen.
Een samenvoeging van Alcoa en Alcan levert het grootste aluminiumconcern ter wereld op, met 54 miljard dollar aan omzet en 188.000 werknemers in 67 landen. De combinatie is goed voor een productie van ongeveer 7,8 miljoen ton aluminium per jaar.
Volgens Belda is de fusie van Alcoa en Alcan nodig om de toenemende concurrentie “in de snel veranderende markt” het hoofd te bieden. “Door de samenvoeging ontstaat
een aluminiumbedrijf dat divers is, schaalgrootte heeft en bovendien in staat is tegen lagere kosten aluminium te produceren”, aldus de topman. De verwachte jaarlijkse kostenbesparing als gevolg van de fusie bedraagt volgens hem 1 miljard dollar.

Hoofdkantoren

Om de aandeelhouders van Alcan tevreden te stellen, krijgt de combinatie als het aan Alcoa ligt twee hoofdkantoren: een in Montreal en een in New York. Vanuit het Canadese hoofdkwartier zullen de internationale activiteiten worden aangestuurd. Belda: “De band die beide bedrijven al hebben met Canada, wordt door de samensmelting verder verstevigd. Bovendien zal Canada wereldleider blijven in de mijn- en metaalindustrie.”
Alcoa verwacht dat eventuele mededingingsbezwaren opgelost kunnen worden door verkoop van bedrijfsonderdelen en door actief mee te werken met de diverse toezichthoudende instanties. De Amerikanen streven ernaar de overname voor het eind van dit jaar af te ronden.

Reageer op dit artikel