nieuws

Tweede Duitse onderscheidingvoor Rob de Jong

bouwbreed

Kunsthistoricus Rob de Jong heeft voor de tweede maal een hoge Duitse onderscheiding gekregen vanwege zijn verdiensten voor de landschaps- en tuinarchitectuur in Duitsland. In München werd hem donderdag de Sckell-Ehrenring uitgereikt.

H et eremetaal wordt sinds 1967 om de twee jaar toegekend door de Bayerische Akademie der Schönen Künste in München. Andere ringdragers zijn onder meer de architecten Karl Meyer, Dusan Origrin en Lawrence Halprin.
In 2003 viel De Jong ook al in de prijzen. Toen ging het om het Verdienstkreuz 1, Klasse des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland.
Deze onderscheiding kreeg hij vanwege zijn inzet voor het Werelderfgoed van de UNESCO.
Tussen 1994 en 2005 was De Jong voorzitter van het International Committee of Historic Gardens – Cultural Landscapes van ICOMOS-IFLA. In die hoedanigheid zette hij zich in voor onder meer de plaatsing van het Mittelrheintal (Bingen-Koblenz) op de Lijst van het Werelderfgoed (2002). Hij adviseerde over het restaureren van het Duits-Poolse 19e eeuwse landschapspark Park Muskau/Park Muzakowski en werkte bij de Werelderfgoed-site Palacwesand Parks of Potsdam and Berlin. In Nederland had hij een doorslaggevende stem in de plaatsing van het voormalige eiland Schokland en de Stelling van Amsterdam op de Unescolijst van Wereldmonumenten.
De drukbezette kunsthistoricus is op dit moment onder meer werkzaam als adviseur van het project Gartentraüme in de deelstaat Sachsen-Anhalt en bij de uitvoeri ng van het project Museumslandschaft Kassel.

Reageer op dit artikel