nieuws

Twee primeurs voor Nederlandse Rotar op Bauma-terrein

bouwbreed

Bijna alle fabrikanten van bouwmaterieel gebruiken de driejaarlijkse Bauma om noviteiten te presenteren. De belangrijkste Nederlandse vindingen op een rij.

Bell • Het leukste nieuwtje dat de Zuid-Afrikaanse fabrikant van gelede dumptrucks te melden heeft is de Nederlandse uitvinding om er rupsbanden onder te monteren. Het is voor het eerst dat een fabrikant het aandurft rupsen onder een dumper te plaatsen. Het is ontstaan bij Van der Spek en hun klant Fuhler. Met de standaard B20D konden ze op de slappe ondergrond bij Emmen niet uit de voeten. In samenspraak met Gary Bell en in nauwe samenwerking met de Italiaanse rupsenbouwer TIDUE is toen de B30D met rupsonderstel gebouwd.
Demarec • Als aanvulling op het bestaande programma Multi-Quick Processors, presenteerde de fabrikant van sloopscharen de MQP-25. Deze nieuwe MQP heeft, afhankelijk van het type gemonteerde bek, een eigen gewicht van ca. 2000 kilo. Daardoor is hij geschikt voor graafmachines met een gewicht van 18 tot 25 ton. Door het geringe eigen gewicht is de MQP-25 ook uitstekend toe te passen op graafmachines met een lange sloopgiek.
Verder een prototype van de T-30. Een bek, speciaal ontwikkeld voor het knippen van tanks en plaatmaterialen. Primeur nummer drie is de U-45, een prototype van een bek die ingezet kan worden in beton met betonijzer. Met de U-45-bek wordt het mogelijk om bij het slopen van vloeren met bewapening in één keer een stuk beton weg te halen en tegelijkertijd de bewapening rondom door te knippen.
Hitachi • Presenteerde de nieuwe generatie Zaxis mobiele graafmachines die in Amsterdam wordt gebouwd. De ZX140W-3, ZX170W-3, ZX190W-3 en ZX210W-3 – van 14 tot 21 ton zijn allemaal uitgerust met nieuwe Tier III-motoren en sluiten aan op de modellen die al in 2006 werden geïntroduceerd.
De ZX180-3 en ZX160-3 rupsgravers werden op de Bauma voor het eerst tentoongesteld, net als de vier minigravers ZX08-2, ZX10U-2, ZX17U-2 en ZX22U-2.
De wiellader ZW180 is ook nog niet eerder te zien geweest. Zijn grotere broers werden al in 2006 op de markt gebracht.
Rotar • Rotar uit Genemuiden had twee primeurs. De fabrikant van hydraulische uitrustingsstukken voor grondverzetmachines presenteerde een nieuwe lijn sloop-/sorteergrijpers. Na 15 jaar ervaring met de huidige RSG lijn, introduceert Rotar International een complete nieuwe lijn grijpers waarbij het cilinder voorzien is van een vasthoudventiel, de motor beschermd is door middel van een geïntegreerd ventiel en de geboute kopplaat eenvoudig te wisselen is aan diverse machines.
Rotar liet ook een uitgebreide lijn schudbakken voor graafmachines en wielladers zien.

Reageer op dit artikel