nieuws

Transformatorstation Q7 op zee geplaatst

bouwbreed Premium

In windpark Q7 is een transformatorstation geïnstalleerd, het eerste in Nederland dat niet op land maar op zee is geplaatst.

In windpark Q7 is een transformatorstation geïnstalleerd, het eerste in Nederland dat niet op land maar op zee is geplaatst.
Het 12,5 meter hoge gevaarte van 10 bij 20 meter weegt ruim 500 ton en werd aangevoerd vanuit het Deense Aalborg. Bij de operatie werd gebruik gemaakt van de Jumping Jack, een soort hefeiland dat zichzelf met behulp van vier poten fixeert op de zeebodem en zich vervolgens uit het water kan tillen.
Het transformatorstation is eerst volledig getest en gebruiksklaar verscheept naar IJmuiden. Het offshore hoogspanningstation wordt gebouwd door het Deense Bladt. Het Nederlandse Van Oord zorgt voor de plaatsing.
Q7 is een offshore windpark van 120 megawatt dat momenteel wordt gebouwd op 23 kilometer uit de kust van IJmuiden. Het gaat om zestig windturbines die worden geplaatst in een waterdiepte van 19 tot 24 meter.
De oplevering van het park staat voorjaar 2008 gepland. Q7 zal jaarlijks circa 400 gigawattuur leveren, goed om 125.000 huishoudens van groene stroom te voorzien.

Reageer op dit artikel