nieuws

Succesvol eerste kwartaal voor Ten Cate

bouwbreed Premium

Ten Cate heeft in het eerste kwartaal van dit jaar zowel de omzet als het bedrijfsresultaat opgevoerd. Dat heeft de producent van kunstgras en geotextiel voor de weg- en waterbouw gisteren bekendgemaakt.

De onderneming uit Almelo zag de omzet met 1 procent stijgen tot 191 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat klom met 26 procent naar 11 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 6 miljoen, 15 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Op het gebied van kunstgras had Ten Cate een buitengewoon goed kwartaal. De omzet van de grasgroep nam met 18 procent toe. Met name de vraag naar kunstgras voor landscaping groeide fors. Volgens het bedrijf had die toename vooral een seizoensmatige achtergrond en is die niet maatgevend voor het hele jaar. Ten Cate levert ook kunstgras voor de sportmarkt. De vraag vanuit die hoek zal in de loop van dit jaar, als de verschillende competities stilliggen, weer toenemen. Sportvereniging gaan dan over tot vervangingen van oude kunstgrasvelden of ruilen echt gras in voor de synthetische versie ervan.
In Amerika zag Ten Cate de vraag naar geotextiele materialen voor de bouwsector stagneren. Gerekend wordt echter op een licht herstel in die markt later dit jaar. In andere landen bleef de vraag in de eerste drie maanden wel goed op peil.

Geotextiel

Geosynthetics van Ten Cate worden onder meer toegepast bij erosiebescherming, landwinning, drainage, scheiding van grondlagen en de versterking van dijken en damwanden.
Geotextiel en kunstgras waren in het eerste kwartaal goed voor 2,5 miljoen euro aan winst. Dat is nagenoeg evenveel als in dezelfde periode vorig jaar. Ten Cate verwacht een verdere groei van de winst omdat vanaf 1 april ook de resultaten van de overgenomen kunstgrasfabrikant Mattex meetellen.
De Almeloërs toonden zich zeer tevreden over de gang van zaken bij de divisie die veiligheidsweefsels maakt. De omzet van deze tak, Advanced Textiles & Composites, steeg met bijna 7 procent tot 83, 2 miljoen euro. De winst bedroeg 8 miljoen, een toename van 1 miljoen.
Ten Cate handhaaft de verwachting dat de nettowinst dit jaar met ten minste 25 procent stijgt ten opzichte van 2006. Daarbij is nog geen rekening gehouden met mogelijke opbrengsten uit de verkoop van activiteiten.

Reageer op dit artikel