nieuws

Strijd op alle fronten tegen centrumplan in Ommen

bouwbreed

De actiegroep Vrienden van de Stadskern Ommen zet allerlei wapens in om het centrumplan van Ommen tegen te houden. Bewoners die zich in dit comité hebben verenigd beschuldigen de gemeente ervan in strijd te hebben gehandeld met de Aanbestedingswet.

Daarnaast roept de actiegroep zoveel mogelijk Ommenaren op bezwaar te maken tegen de nieuwbouw van een bioscoopcomplex en een marktgebouw in het centrum en appartementencomplex met 54 appartementen langs de Vecht.
Vrienden van de Stadskern Ommen beweren dat bij de keuze van een projectontwikkelaar voor het maken van een stedenbouwkundige visie in 2001 een Europese aanbesteding had moeten plaatsvinden. De gemeente Ommen koos echter voor het selecteren van drie bureaus waaruit Artica is uitverkoren om een ontwikkelingsvisie te presenteren. De actiegroep stelt dat de gemeente de verkeerde aanbestedingsprocedure heeft gevolgd. Het bestuur van de Vrienden van de Stadskern Ommen was niet bereikbaar voor een toelichting.
Volgens gemeentelijk projectontwikkelaar centrumvisie Ommen Huib Noltes gaat de conclusie van de lokale actiegroep te kort door de bocht. “Vrienden van de Stadskern Ommen beroepen zich op een arrest van het Europese Hof van Justitie begin 2007. Deze oordeelde dat de aanleg van een Frans vakantiepark in zijn geheel aanbesteed had moeten worden. Gezien de aard van het contract tussen de projectontwikkelaar en de opdrachtgever kwam de rechter tot de conclusie dat de aanbesteding Europees had moeten plaatsvinden. In Ommen praten we over een andere situatie. We schreven in 2001 een prijsvraag uit met betrekking tot het maken van een ontwikkelingsvisie voor het centrum van Ommen. Toen konden we nog niet weten welke uitvoeringswerkzaamheden dit tot gevolg zou hebben, dus van een integrale aanbe steding kan geen sprake zijn.”

Zorgvuldig

Volgens Noltes bleef de waarde van de opdracht aan de projectontwikkelaars ver onder het noodzakelijke drempelbedrag voor een Europese aanbesteding. “We hebben de selectieprocedure zorgvuldig afgewerkt.” De gemeente stelt nadrukkelijk dat drie infrastructurele werken ten aanzien van het centrumplan wel Europees zijn aanbesteed.
Noltes verwacht dat de bouwvergunning op 25 mei wordt afgegeven. Dan zullen de Vrienden van de Stadskern Ommen ongetwijfeld bezwaar aantekenen.

Reageer op dit artikel