nieuws

Stadionkwartier als aanvulling op centrum Breda

bouwbreed

Stadionkwartier wordt de naam van het gebied rond het Rat Verlegh-stadion in Breda, dat een consortium van voetbalclub NAC Breda, Heja Projectontwikkeling en Hofwegen Projectontwikkeling samen met de gemeente gaan ontwikkelen.

Eind vorig jaar sloten de partijen al een intentieovereenkomst, deze week presenteerden ze een verdere uitwerking van de plannen.
Nu is het gebied Steenakker-Zuid rond het voetbalstadion met alleen enkele kantoorgebouwen en veel parkeerplaatsen nog tamelijk leeg. Als het aan het consortium ligt, gaat daar binnen een paar jaar verandering in komen met de realisatie van 14.000 vierkante meter kantoorruimte, een megabioscoop van 5000 vierkante meter, 21.7000 vierkante meter winkeloppervlak, 12.500 vierkante meter uitbreiding van het hoofdgebouw van het stadion met sportvoorzieningen en congres- en businessruimte en een aparte eretribunelounge.
Door de uitbreiding van het stadion groeit de capaciteit van 16.500 naar 20.000 plaatsen. Er komen speciale oplossingen om supporters direct vanuit de aankomstplaats van de bussen het stadion in te leiden. Het totaal aantal parkeerplaatsen moet uitkomen op bijna 2.000. Tegelijkertijd komen er 4.000 plekken voor het stallen van fietsen.

Concurrerend

Algemeen directeur J. Hoppen van Heja benadrukte dat de voorzieningen in het Stadionkwartier niet concurrerend zullen zijn met die in het nabijgelegen centrum van Breda. “Het moet complementair zijn aan het stadshart. De binnenstad is het belangrijkst voor de economische motor van de stad. Dat willen we zo houden.”
Hoppen wilde geen exacte bedragen geven van de investering, maar het eerder genoemde bedrag van honderd miljoen euro zit volgens hem aardig in de richting. Financieel is het plan haalbaar, verzekerde Hoppen.
De projectpartners hopen in 2009 te kunnen starten met de bouw en zo veel mogelijk in één beweging door te gaan met de verschillende onderdelen. “Het zou mooi zijn als het in 2012 helemaal klaar is”, aldus algemeen directeur T. Mommers van NAC Breda. “Dan bestaat NAC honderd jaar.” De voetbalclub, die de financiële problemen nog niet te boven is, verwacht dankzij de uitbreiding van het stadion de omzet te kunnen verhogen van 10,6 miljoen naar vijftien tot zeventien miljoen euro per jaar. NAC is is grotendeels in handen van de gemeente Breda. Tegelijkertijd kan NAC volgens Mommers een investeringskapitaal opbouwen, dat niet in nieuwe spelers, maar in vernieuwing van de binnenkant van het stadion wordt gestoken.
Wethouder J. Oomen noemde de presentatie van de plannen een belangrijke stap, maar politiek is er volgens hem nog een uitvoerig traject te gaan.

Reageer op dit artikel