nieuws

SGBB Hoofddorp meest actieve sociale huisvester in Aedex Index

bouwbreed Premium

De Hoofddorpse corporatie SGBB heeft vorig jaar 14,3 procent van de eigen marktwaarde omgezet. Daarmee is de sociale huisvester uit Noord-Holland in 2006 volgens de Aedex/IPD Index de meeste actieve woningbouwer. SGBB heeft 8 procent van de eigen marktwaarde uitgegeven aan het kopen van woningen, zo is op te maken uit de gegevens van Aedex, die in samenwerking met de Londense vastgoedspecialist IPD zijn opgesteld. Eigen ontwikkelingen zijn bij SGBB goed voor 1,4 procent van de eigen marktwaarde. Tegenover de investeringsprogramma’s staat een stevig verkoopbeleid. In 2006 stootte SGBB bijna 5 procent van het eigen woningbezit af, waarbij is gerekend met de marktwaarde van de woningen in verhuurde staat.

Lucht en Licht uit Haaksbergen heeft vorig jaar het beste gepresteerd als het gaat om de ontwikkeling van eigen projecten. De corporatie investeerde een dikke 10 procent van de eigen marktwaarde in de bouw van nieuwe woningen en het opknappen van bestaand bezit. Daarnaast investeerde de corporatie ook beperkt in de aankoop van woningen. Met een relatief klein verkoopprogramma, dat slechts 1 procent van de eigen marktwaarde bedraagt, komt de totale omzet van de Twentse corporatie op 12,3 procent.
Het Eindhovense Trudo is nummer drie op de Aedex-lijst waarin de gegevens van 48 corporaties zijn verwerkt. De corporatie vulde de reserves stevig aan met een fors verkoopprogramma. De sociale huisvester verkocht op basis van de marktwaarde van woningen ruim 5 procent van het eigen bezit. De corporatie investeerde vooral in het ontwikkelen van nieuwe plannen. Hieraan besteedde Trudo 3,5 procent van de eigen marktwaarde. De totale omzet van de corporatie bedraagt 11,29 procent van de marktwaarde van het eigen woningbezit.
Corporaties in het oosten van het land zijn gerelateerd aan hun bezit zeer actief als het gaat om het zelf ontwikkelen van nieuwe bouwplannen. Corporaties met grote investeringsplannen zitten bijvoorbeeld in Hengelo, Oldenzaal, en het bij Enschede gelegen Losser waar respectievelijk St. Joseph, WBO en SWL actief zijn. In het westen zorgen het in Hilversum gevestigde Dudok en het Haarlemse Pré Wonen voor de grootste eigen projecten.

Het Oosten

De Amsterdamse corporatie Het Oosten valt net als voorgaande jaren op door een stevig verkoopprogramma. De hoofdstedelijke corporatie stootte voor meer dan 5 procent van de eigen marktwaarde bezit af. Daarmee is de sociale huisvester net als voorgaande jaren een van de koplopers op de verkoopmarkt. De stevige afslanking wordt goedgemaakt met een investeringsprogramma van ruim 0,5 procent van de marktwaarde waarmee de totaalscore over 2006 van de sociale huisvester op 6,1 procent uitkomt van de eigen marktwaarde.

Reageer op dit artikel