nieuws

Scepsis Amerikanen over tunnel Beringstraat

bouwbreed

In Noord-Amerika is gemengd gereageerd op het Russische plan een intercontinentale treintunnel te bouwen onder de Beringstraat tussen Siberië en Alaska.

Op een conferentie in Moskou liet Walter Hickel, voormalig Amerikaans minister van binnenlandse zaken en oud-gouverneur van Alaska, zich zeer positief uit over het project. Bruce Carr, directeur planning van de Alaska Railroad, zegt echter dat het idee net zo dichtbij realisering is als de eerste bemande vlucht naar Mars. Carr meent dat de technologie geen probleem is maar dat de financiering te moeilijk is.
Het plan voor de 100 kilometer lange tunnel werd op 22 april in Moskou gelanceerd door Viktor Razbegin, een Russische staatssecretaris voor economische ontwikkeling. De tunnel is een onderdeel van een voorgestelde spoorwegverbinding annex pijplijn van Yakutsk via Magadan, Anadyr, Alaska naar Fort Nelson (Canada) met een totale lengte van 6000 kilometer.

Segmenten

De tunnel zelf zou op één of twee eilanden in de Beringstraat boven de grond komen en daardoor uit twee of drie segmenten bestaan. De Beringstraat is maximaal 55 meter diep. Mocht het plan doorgaan dan is het de langste onderzeese verbinding in de wereld.
De spoorwegverbinding zou inclusief de tunnel zo’n 50 miljard euro gaan kosten. Het plan moet met gemengd publiek-privaat kapitaal en garanties van de Russische overheid worden gefinancierd. De tunnel alleen is begroot op 10 miljard euro.
De kosten van het hele project zouden volgens Razbegin in vijftien jaar kunnen worden terugverdiend omdat ongeveer 3 procent van het volume van de wereldhandel door deze nieuwe tunnel zou gaan. De treinen zouden vooral grondstoffen uit Siberië en producten uit China naar Noord-Amerika brengen. Minstens zo belangrijk is echter dat in de tunnel pijpleiding en kabels zullen komen om gas, olie en stroom te transporteren.
De Russische plannen zijn de herleving van een oude droom. Reeds in 1905 gaf Czaar Nicolaas II opdracht een tunnel aan te leggen tussen Siberië en Alaska..

Reageer op dit artikel