nieuws

Rijke Rus slaat toe bijHochtief en Strabag

bouwbreed Premium

De Russische miljardair Oleg Deripaska breidt in hoog tempo zijn belangen uit in de Europese bouwindustrie. De op één na rijkste man van Rusland heeft omvangrijk pakketten aandelen bemachtigd van Hochtief en Strabag.

Via maatschappij Basic Element kocht Deripaska begin deze maand 3 procent van de aandelen Hochtief. Inmiddels is de 39-jarige Rus voor 9,99 procent eigenaar van het bouwconcern uit Essen. Deripaska geeft aan zijn belang in Hochtief voorlopig niet te willen uitbreiden.
Eind april stapte de miljardair resoluut binnen bij de Oostenrijks-Duitse bouwer Strabag. Voor een bedrag van ruim een miljard euro legde hij de hand op 30 procent van de snel groeiende onderneming.
Bestuursvoorzitter Hans Peter Haselsteiner van Strabag is allesbehalve ontevreden over de komst van Deripaska. De topman ziet de Russische inbreng als de derde mijlpaal in de recente geschiedenis van zijn concern. Eerdere hoogstandjes waren de inlijving door de Oostenrijkers (lees: Bauholding) van Strabag Duitsland in 1998 en de verovering van de aantrekkelijkste brokstukken van de enkele jaren geleden teloorgegane groep Walter Bau.
Strabag hoopt dankzij Deripaska grotere grip te krijgen op de Russische bouwmarkt. De Oostenrijkers denken in het land van Poetin – voorzichtig gesteld – hun omzet tot 2010 minimaal te verdrievoudigen tot 600 miljoen euro. Strabag beperkt zich in Rusland tot dusvere voornamelijk tot hoogbouw. De groei zal echter vooral komen uit de infrahoek. Strabag blinkt uit in bruggen, wegen en tunnels. De markt voor infrastructurele projecten groeit in Rusland jaarlijks met 20 procent.

Touwtjes

Volgens het Russische blad Forbes heeft Deripaska een vermogen opgebouwd van 12,4 miljard euro. De ondernemer trekt via Basic Element aan de touwtjes bij het grootste aluminiumconcern ter wereld, RusAl. Zijn in 1997 opgerichte bedrijf heeft tevens grote divisies actief in de sectoren energie, machines, grondstoffen en financiële dienstverlening. In de bedrijven van Deripaska realiseerden de 240.000 medewerkers vorig jaar een omzet van 18 miljard dollar.

Reageer op dit artikel