nieuws

Opvallende gevel om akoestische redenen

bouwbreed

De nieuwe studentenflat op het TU-terrein in Delft krijgt om akoestische redenen een in het oog springende gevel. Het uiteindelijke materiaal van de opvallende, uitkragende gevelelementen is nog onderwerp van onderzoek.

De hoogbouw die in opdracht van Laurentius/DUWO wordt gerealiseerd biedt plaats aan 405 studenten. Het wooncomplex in de TU-wijk telt 15 bouwlagen en is daarmee even hoog als dat van de faculteit Bouwkunde. Elke verdieping krijgt zowel aan de voor- als achterzijde 14 uitkragende gevelelementen; erkers van 3,75 meter breed en 2,90 meter hoog die 1,70 meter uit de gevel steken. De nieuwbouw komt op kolommen te staan, haaks op een watergang.
Een van de complicerende factoren is de hoge geluidsbelasting die van de zijkant komt. “Het geluid loopt als het ware parallel aan het gebouw. Hierdoor moesten we op een andere manier raamopeningen ontwerpen. Dit heeft geresulteerd in een gevel met zaagtandprofilering waar de ramen alleen aan de geluidsluwe zijde geopend kunnen worden. Deze vorm is ook aan de andere kant van het gebouw doorgezet” aldus Marius Voets van het architectenbureau De Zwarte Hond uit Rotterdam. “We hebben flink gesleuteld aan die openingen omdat ze ook moeten voldoen aan andere gestelde normen als spuicapaciteit, daglichttoetreding en brandoverslag.” Daarbij is het uitgangspunt om de elementen naadloos, uit één stuk te prefabriceren zodat ze in één keer aan het gebouw kunnen worden gehangen. “Die zaagtandvorm staat al vast, alleen het materiaal van de elementen, is nog niet uitgekristalliseerd” aldus de architect.
De uiteindelijke keuze van de elementen -houtskeletbouw met een aluminium composiet (totale pakketdikte 23 centimeter) of een sandwichpakket van glasvezel versterkt polyester (pakketdikte 10 tot 12 centimeter)- zal uiteindelijk afhangen van de technische uitwerking.
Jan Kosters van Sorba Projects uit Winterswijk, verantwoordelijk voor de engineering, productie en assemblage noemt beide varianten “vernieuwende, duurzame oplossingen”.

Lumiflon-coating

Het aluminium composietmateriaal (Alpolic) is voorzien van een zogeheten lumiflon-coating, een beschermlaag die optimaal beschermt tegen uv-straling. De composietplaat met deze coating is ontwikkeld door Mitsubishi Chemicals uit Japan. Deze plaat, die eerder werd toegepast bij het gemeentekantoor in Maastricht, is in verschillende diktes leverbaar. In Delft zou hiervoor een dikte van 4 millimeter worden toegepast. Kosters spreekt van “een stabiele, vlakke plaat”.
Een van de voordelen van dit materiaal is dat het zich relatief makkelijk laat buigen zonder de laklaag te beschadigen. “Aan de achterkant van het materiaal maken we een insnede. Zelf hebben we een unieke, verstevigende oplossing bedacht om na het vouwen de stijfheid van de hoeken te garanderen.” Het glasvezel versterkte polyester heeft daarentegen als voordeel dat de elementen naadloos gefabriceerd kunnen worden. Dit materiaal wordt momenteel voornamelijk in de botenbouw gebruikt.

Waterhuishouding

De elementen worden mechanisch aan de gevel bevestigd; de borging gebeurt van binnenuit. Bij de composietplaten zal per stijl een kader worden opgenomen die verankerd is aan het gevelelement.
Naast de akoestiek zijn ook de bouwfysica en de waterhuishouding van doorslaggevende factor bij de uiteindelijke keuze; alle ramen zijn trapeziumvormig. Kosters: “Door die zaagtandstructuur is er elke keer een trapezium en stroomt het water met het schuine vlak mee. Constructief is dat een listig aspect. Bij het composietmateriaal is er sprake van een visuele waterkerende huid. Achter de beplating komt een onderconstructie waardoor de waterkerende werking is weggewerkt in het prefab element.”
Momenteel werkt Sorba aan de detaillering. Vervolgens wordt van beide opties een proefopstelling op ware grootte gemaakt inclusief aansluitingen aan naast- en bovenliggende erkers. De uiteindelijke keuze zal, in samenwerking met de opdrachtgever en de architect, begin juni worden genomen. Start bouw staat deze zomer gepland.

Reageer op dit artikel