nieuws

Nieuwe isolatie laat woning ademen

bouwbreed

“Dynamisch en ademend” noemt Environmental Building Partnership (EPB) zijn nieuwe isolatiemateriaal. In het Schotse Edinburgh vinden de eerste praktijkproeven plaats.

“Dynamisch en ademend” noemt Environmental Building Partnership (EPB) zijn nieuwe isolatiemateriaal. In het Schotse Edinburgh vinden de eerste praktijkproeven plaats.
EPB, een verzelfstandigde onderzoeksafdeling van de universiteit van Aberdeen, gaat ervan uit dat het nieuwe isolatiemateriaal een revolutie in de bouw veroorzaakt. Het materiaal bestaat uit luchtdoorlatende modules. Deze ‘energyflo’-cellen isoleren niet alleen warmte, ze verversen ook de lucht in huis. De cellen filteren de lucht en laten ’s zomers koele en ’s winters warme lucht door de woning circuleren. Eind augustus moet blijken of het materiaal de verwachtingen heeft waargemaakt.
De metingen vinden plaats in een proefwoning die voor de Britse woningbouwfinancier CALA is gebouwd. CALA denkt dat het materiaal de isolatie van woningen ingrijpend zal veranderen, vooral omdat de cellen de luchtvochtigheid in huis beperken. Een uitkomst voor astmapatiënten die vaak lijden onder hogere luchtvochtigheid die door traditionele isolatie ontstaat.

Reageer op dit artikel