nieuws

Mourik houdt jagende aannemers op afstand

bouwbreed

Mourik voelt er weinig voor om als prooi te dienen van op groei jagende bouwconcerns. De aannemer uit Groot-Ammers stippelt liever zijn eigen koers uit.

Dat maakt topman Kees Mourik ondubbelzinnig duidelijk in het jaarverslag over 2006. De bestuursvoorzitter laat weten dat het beleid van de onderneming erop is gericht komende jaren als zelfstandig bedrijf door te gaan met groei op eigen kracht.
“We hebben de mogelijkheid om te investeren in eigen innovaties, wat ons moet onderscheiden van onze concurrenten”, aldus de bestuursvoorzitter. “We zullen ons daarbij verder moeten professionaliseren en moeten gedisciplineerd werken en een goed evenwicht bewaren met onze flexibiliteit.”
Mourik weet ook dat de grote bouwondernemingen sinds enige tijd weer op versterking azen. Het oog is daarbij ook gevallen op Mourik, met ruim 300 miljoen euro aan omzet het op tien na grootste bouwbedrijf van het land.
De interesse in Mourik is niet verwonderlijk: de aannemer is op een breed front actief en behaalt bovengemiddelde marges. Kooplustige aannemers die hun hoop hebben gevestigd op opvolgingsproblemen bij Mourik, komen volgens de bestuursvoorzitter bedrogen uit. “Aan de opvolging van vertrekkende directieleden als gevolg van pensionering is en wordt gewerkt”, zegt hij.
Afgelopen jaar verdubbelde Mourik zijn winst tot 17,3 miljoen euro. De nettomarge klom van 2,9 naar 5,6 procent, bij een omzet van 312 miljoen euro. Het bedrijf zag de omzet van de gww-divisie met 20 procent toenemen tot 85 miljoen euro. Ook internationaal boerde de onderneming goed: de bedrijfsopbrengsten groeide met 10 procent naar 66 miljoen.

Inleveren

De bouwtak verloor daarentegen 8 miljoen euro omzet en kwam uit op 37 miljoen. Ook de industriële serviceactiviteiten moest inleveren. De bedrijfsopbrengsten van deze divisie daalden met 20 procent tot 115 miljoen euro. In zijn geheel daalde de omzet van Mourik in 2006 met 5 procent. Het jaar ervoor kende de aannemer dan ook een bijzondere omzetgroei door de oplevering van enkele grote projecten.
Mourik is positief gestemd over de vooruitzichten. De omzet voor 2007 is dan ook grotendeels al verworven, aldus de topman. Zorgen maakt hij zich wel over het tekort aan gekwalificeerde werknemers. “Het aanbod van uitvoerende medewerkers, met name ook technisch, is op de Nederlands arbeidsmarkt zeer krap en zal steeds krapper worden.”
Mourik zoekt de oplossing voor die problemen in eigen scholingstrajecten, coaching en loopbaanbegeleiding, maar verwacht ook vaker arbeidskrachten uit het buitenland te mobiliseren. Tevens zal de onderneming zich steviger gaan profileren als interessante werkgever.

Reageer op dit artikel