nieuws

Minister Cramer botst met CDA over verbod gloeilamp

bouwbreed

PvdA-minister Cramer (VROM) botst met regeringsfractie CDA over haar plan voor een verbod op gloeilampen. Het CDA voelt niets voor een ban op de gloeilamp, als dit niet in Europees verband gebeurt.

Cramer moest gisteren in de Tweede Kamer van het CDA op het matje komen, nadat ze maandag tijdens een bezoek aan Philips in Eindhoven had verklaard dat zij binnen vier jaar af wil van de gloeilamp. De uitspraak van de PvdA-bewindsvrouw staat haaks op die van haar CDA-collega Van der Hoeven van Economische Zaken. Van der Hoeven liet een paar maanden geleden nog weten niet voor een verbod te voelen.
De CDA-fractie in de Tweede Kamer vindt dat mensen keuzevrijheid moeten houden en ziet liever dat de prijs voor de gloeilamp omhooggaat en die van de spaarlamp omlaag. Volgens de fractie is een verbod ook niet handhaafbaar als de mensen net over grens wel aan gloeilampen kunnen komen. “Wij voelen niets voor een gloeilampenbrigade bij de mensen thuis”, aldus CDA-Kamerlid Liesbeth Spies.
Cramer liet daarop weten dat zij ook het liefst in Europees verband de gloeilamp in de ban doet. Mocht dat echter niet lukken, dan wil zij toch in Nederland de verkoop van gloeilampen in Nederland gaan verbieden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels