nieuws

Mijngigant Billiton aast op Rio Tinto

bouwbreed Premium

Het mijnbouwconcern Rio Tinto wordt mogelijk doelwit van een vijandige overname door zijn grotere branchegenoot BHP Billiton. Op de beurs in Sydney wordt volop gespeculeerd over een mogelijk bod, waardoor de koers van Rio Tinto op recordhoogte kwam. Met de transactie zou een bedrag gemoeid kunnen zijn van zeker 100 miljard dollar.

Het mijnbouwconcern Rio Tinto wordt mogelijk doelwit van een vijandige overname door zijn grotere branchegenoot BHP Billiton. Op de beurs in Sydney wordt volop gespeculeerd over een mogelijk bod, waardoor de koers van Rio Tinto op recordhoogte kwam. Met de transactie zou een bedrag gemoeid kunnen zijn van zeker 100 miljard dollar.
Tussentijds noteerde het aandeel Rio Tinto 99,69 Australische dollar, een stijging van 11,1 procent. Aan het eind van de dag resteerde er nog een plus van 6,5 procent. In Londen, waar Rio Tinto, ook een notering heeft, opende het aandeel met een koerswinst van ruim 6 procent. Het concern is officieel gevestigd in Groot-Brittannië. Ook het aandeel BHP Billiton stond hoger.
Rio Tinto zelf zegt dat het niet is benaderd door BHP Billiton. Meer wilde het concern niet kwijt. Rio Tinto en BHP Billiton verdienen veel geld door het delven van ijzererts en de productie van aluminium. Samen hebben de bedrijven een marktwaarde van 237 miljard dollar.
De speculaties over deze overname zijn vermoedelijk ingegeven door het bod dat aluminiumgigant Alcan wil uitbrengen op de Canadse branchegenoot Alcoa. Sinds Alcan door het Russische Rusal is verdrongen van de eerste plek in deze markt en ook Chinese bedrijven zich volop mengen in de strijd, ligt een verdere consolidatie in deze sector in de rede.

Reageer op dit artikel