nieuws

Luchtschermen volgend jaar al juridisch waterproof

bouwbreed

Speciale schermen zijn veelbelovend in de strijd tegen de slechte luchtkwaliteit. Rijkswaterstaat opent volgende week vier speciale proefopstellingen langs de A28 en kan eind volgend jaar al juridisch waterdichte resultaten leveren.

Minister Eurlings (verkeer) heeft zijn hoop gevestigd op dit soort onconventionele maatregelen om een groot deel van de stilgelegde infraprojecten vlot te trekken. Naast de veertig spitsstroken gaat het ook om dertien grote MIT-projecten zoals de A4 Midden-Delfland, A6/A9 en Tweede Coentunnel. “Het is bijzonder frustrerend dat we het geld en de plannen rond hebben maar niet vooruit kunnen vanwege de luchtkwaliteit”, aldus Eurlings, die gisteren een werkbezoek bracht aan de proefopstelling van zowel de luchtschermen als de mobiele ‘luchtverversers’.
“De eerste onderhandelingen voor versoepeling in Brussel zijn positief verlopen en ik hoop eind dit jaar witte rook te hebben. Maar infraprojecten zijn niet uit te voeren als we geen extra maatregelen treffen.”
Eurlings was optimistisch over de Twister van Dura Vermeer, Stofreiniger van Heijmans en Calciumchloridesproeier van combinatie SSH. De voertuigen zuigen op verschillende manieren de vieze deeltjes van de weg. Voorzichtig optimistische metingen beloven tot 45 procent minder vervuilde lucht. “Dan zouden we al een heel eind komen”, reageerde de minister enthousiast. De voertuigen zijn de goedkoopste oplossing in de strijd tegen de vieze lucht, maar Rijkswaterstaat heeft ook hoge verwachtingen van luchtschermen.

Meetvakken

In eerste instantie zijn vier meetvakken aangelegd, die elk drie meetpunten krijgen. Daarbij gaat het om een Durisol-scherm van drie meter met speciale catalitische lak, en twee schermen van drie en zeven meter hoog. In september worden de schermen gewisseld met het Mostert/De Winter-scherm met klimop en een speciaal T-scherm dat aan beide zijden een meter uitsteekt. Het gaat volgens programmamanager Ruud Nijland van IPL om allemaal lichte, relatief goedkope oplossingen. Hij heeft 20 miljoen euro om zes verschillende oplossingsrichtingen te beproeven.
De locatie langs Strand Nulde aan de A28 is gekozen omdat de lucht daar relatief heel schoon is en de metingen zodoende nauwelijks last hebben van ‘achtergrondvervuiling’. Een eerdere proefopstelling in Hoevelaken mislukte, maar volgens Nijland is daarvan geleerd dat de speciale laklaag niet werkt bij een te gladde structuur. Ook wordt bij de metingen voor het eerst gelet op verschil in hoogte van de schermen.
Rijkswaterstaat nodigt eind deze maand marktpartijen uit zich te melden met nieuwe ideeën en daaruit worden de vier meest veelbelovende luchtschermen gekozen die begin volgend jaar worden opgesteld. Het is de bedoeling volgend jaar al met juridisch waterdichte meetresultaten te komen, zodat de schermen in een aantal gevallen vastgelopen MIT-projecten kunnen vlottrekken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels