nieuws

Lege accu’s krijgen tweede leven met Repower

bouwbreed

Een tweede leven. Dat geeft Repower aan lege accu’s van elektrisch handgereedschap en andere apparaten. Een accu reviseren is zo’n 40 procent goedkoper dan een nieuwe, meldt directeur Remco Kanters van het sinds een maand of twee opererende bedrijf uit Twello. Het tweede voordeel van de methode is de positieve bijdrage aan het milieu. Er wordt immers veel minder schadelijk materiaal weggegooid en vervangen onderdelen worden verantwoord vernietigd.

Wanneer gereedschap ondermaats begint te presteren en de batterij steeds sneller om oplading vraagt, is al snel de gedachte de accu te verruilen voor een nieuwe. Een dure en milieubelastende oplossing, vindt Kanters.
Afkomstig uit de afvalverwerkingsindustrie zette hij het bedrijf Repower op. Het idee van het upgraden van accu’s is in Duitsland al enige tijd populair, in Nederland is houdt één ander bedrijf zich ermee bezig. Repower richt zich vanuit Twello op bedrijven en particulieren die gebruik maken van elektrisch hand- en tuingereedschap, zaklampen en accuaangedreven elektrische fietsen. Accu’s kunnen worden opgestuurd of opgehaald bij verzamelpunten.

Batterijen

Repower maakt de kunststof behuizing open en verwijdert het samenstelsel van oplaadbare batterijen (de batterypack) en vervangt deze voor een nieuwe set.
Daarna wordt de accu gesloten door de twee delen van de behuizing dicht te schroeven of te lijmen. Een werkwijze, die zo’n 40 procent goedkoper is dan de gangbare aanschafprijs voor een nieuwe accu, stelt Kanters.
Elke accu is te vernieuwen, zegt hij, ook die van een onbekend merk of van apparaten die niet meer in de handel zijn. In principe valt een accu meer keren te ‘repoweren’, maar in de praktijk dat zal niet meer dan één of twee keer zijn, omdat dan het levenseinde van het bijbehorende apparaat wel is bereikt. Een gereviseerde accu krijgt een half jaar garantie mee.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels