nieuws

Kunstmatig rif optie als kustbescherming

bouwbreed Premium

In navolging van Dubai krijgt Scheveningen mogelijk een kunstmatig rif om de veiligheid van de kust te garanderen. Rijkswaterstaat en ingenieursbureau Royal Haskoning onderzoeken of zo’n rif op ongeveer 1 kilometer uit de kust in de Noordzee oplossingen biedt voor lokale veiligheidsproblemen in de toekomst.

In navolging van Dubai krijgt Scheveningen mogelijk een kunstmatig rif om de veiligheid van de kust te garanderen. Rijkswaterstaat en ingenieursbureau Royal Haskoning onderzoeken of zo’n rif op ongeveer 1 kilometer uit de kust in de Noordzee oplossingen biedt voor lokale veiligheidsproblemen in de toekomst.
Royal Haskoning heeft al ervaring met de aanleg van rif voor de kust van het emiraat Dubai. In Nederland is het nog lang niet zo ver. Tot 2050 volstaan nog andere maatregelen om de kust te beschermen, zoals het ophogen van strand en duinen.
In de tweede helft van deze eeuw komt de aanleg van een kunstmatig rif voor de Nederlandse kust in beeld. Het rif kan worden opgebouwd met betonblokken vanaf ongeveer 15 meter -NAP. De bovenkant van het rif komt enkele meters onder de waterspiegel te liggen. Rijkswaterstaat en Royal Haskoning verwachten eind dit jaar de eerste resultaten van het verkennende onderzoek te kunnen presenteren.

Reageer op dit artikel