nieuws

Innovatie brengt installateur stap hoger in de bouwkolom

bouwbreed Premium

Methodisch Innoveren (MI) noemt installateursorganisatie Uneto-VNI het; op eigen kracht voldoen aan wat ‘de klant’ nu en straks vraagt.

De installateur die daar in slaagt ziet zijn inspanningen beloond met een hogere plaats in de bouwkolom, zegt in elk geval zijn bedrijfstakorganisatie. Huisman Elektrotechniek kreeg een extra beloning in de vorm van de eerste MI-Award.
Vijftien (middel)grote elektrotechnische en werktuigbouwkundige installatiebedrijven deden mee aan het proefproject Methodisch Innoveren. Het doel dat Uneto-VNI voor ogen staat: overleven in de kenniseconomie.

Medewerkers

De kans daarop stijgt wanneer medewerkers zelf bedenken hoe de (faal)kosten kunnen dalen en de dienstverlening aan de klant verbetert. Die kennis moet worden vastgelegd en worden gedeeld met alle medewerkers. Bedrijven die op hun kennis gaan zitten om hun voorsprong te behouden, komen uiteindelijk bedrogen uit, waarschuwt Uneto-VNI.
“Met gedeelde kennis maakt het niet uit wie een project uitvoert,” leerde Erik Peters van de productgroep Maritiem van Huisman Elektrotechniek uit Druten. “Iedereen denkt met de projectleider mee.”
En zijn collega Kees van Rijswijk van Huisman Elektrotechniek in Elst: “Uiteindelijk sta je als persoon sterker in de organisatie, omdat je eenvoudig beter functioneert. Omdat je naast je collega’s staat, levert dat automatisch meer draagvlak op.”

Ontdekkingsreis

‘Een ontdekkingsreis’, ‘Ontdekkend leren’; zo omschrijven de deelnemers vaak hun ervaring met MI. Het maakt ze los van traditioneel denken en doen, vinden ze, met innovatie als logisch gevolg. Die verandering gaat niet ongemerkt voorbij aan de opdrachtgever; die zal vaker extra uitleg moeten geven over wat hij wil. Zijn beloning: een beter resultaat tegen lagere kosten.

Reageer op dit artikel