nieuws

Heidelberg biedt 11,5 miljard op Hanson

bouwbreed

Bouwstoffenconcern Heidelberg Cement biedt 11,5 miljard euro voor de Britse concurrent Hanson. Als de overname slaagt ontstaat een onderneming met een jaaromzet van 11,5 miljard euro.

De bestuursraad van Hanson geeft te kennen het bod aan de aandeelhouders van een positief advies te voorzien. Concreet biedt Heidelberg Cement per aandeel 1100 pence, vanwege de lage koers van het Britse pond momenteel 15,07 euro. Heidelberg Cement en Hanson volgen de marsroute zoals uiteengezet in artikel 25 van de Engelse Ondernemingswet van 1985. De procedure vergt een besluit met gekwalificeerde meerderheid in de algemene vergadering van Hanson, welke aansluitend door een rechtbank bekrachtigd wordt. De overname wordt vanwege de schaalgrootte voorgelegd aan zowel de Europese Commissie als de kartelautoriteiten in de Verenigde Staten en Canada. Topman Bernd Scheifele van Heidelberg Cement verwacht dat de koop in de loop van het derde kwartaal rond kan zijn.
Als de Duitsers Hanson kunnen inlijven, rukt Heidelberg Cement op naar de positie van derde bouwstoffenconcern ter wereld. Een maatje groter zijn de Mexicaanse onderneming Cemex (omzet 16 miljard euro) en het Franse bedrijf Lafarge (11,7 miljard euro). De kans bestaat dat Lafarge met een tegenbod Heidelberg Cement in de wielen zal rijden.

Reageer op dit artikel