nieuws

Hausse in bouw doet records breken

bouwbreed

Met een half miljoen bezoekers (20 procent groei) afkomstig uit 190 landen, was de Bauma 2007 een succes. De beurs voor bouwmaterieel die vorige week in München werd gehouden is nog steeds de grootste in zijn soort.

Volgens beursdirecteur Manfred Wutzlhofer was de Bauma van dit jaar de meest succesvolle aller tijden. “De 28ste editie was, mede door de inzet van alle exposanten, in staat flink te groeien. Ook als platform voor de gehele bouwindustrie. Niet in de laatste plaats vanwege de enorme hausse die de bouw in de hele wereld doormaakt.” 

Volgens Wutzlhofer dragen vooral opkomende landen in Azië, Latijns-Amerika en Afrika bij aan het welslagen van de laatste editie. De materieelbeurs die afgelopen zondagavond haar deuren sloot, verwelkomde in de zeven voorafgaande dagen meer dan 500.000 bezoekers. Op de vorige editie in 2004 kwamen ‘slechts’ 416 duizend belangstellenden af. 

Het smaldeel beursbezoekers dat niet uit Duitsland zelf afkomstig was groeide ook: van 116 duizend naar 160 duizend, 30 procent van het totaal aantal bezoekers. Het vliegveld van München meldde vorige week donderdag een reizigersaantal van 120 duizend passagiers, een nieuwe dagrecord voor de luchthaven. Onder de buitenlanders waren vooral Australiërs, Canadezen, Chinezen, Koreanen, Mexicanen, Zuid-Afrikanen en Zuidoost-Aziaten. 

Ook opvallend was het aantal bezoekers van het Arabisch schiereiland, maar Wutzlhofer verklaart dat door het partnerschap dat de beurs in München dit jaar had gesloten met de Arabieren. In totaal stonden er 3041 exposanten op de beurs. Van hen kwamen er 1390 uit Duitsland. Italië en Groot Brittannië volgden op de voet. Van de exposanten zegt 91 procent dat ze Bauma hebben gebruikt om innovaties te kunnen laten zien. 

Verrast • Wutzlhofer liet onderzoeksbureau Infratest onderzoeken wie er nu precies naar de Bauma kwamen. De directeur bleek verrast door de resultaten. “84 procent van de bezoekers zei beslissingsbevoegd te zijn, 96 procent vond de beurs een succes en 97 procent zei over drie jaar weer te komen.” 

Van de bouwers gaf 86 procent aan dat het op dit moment goed zaken doen is in de bouw en eenzelfde percentage denkt dat de groei nog wel even doorzet.

Reageer op dit artikel