nieuws

Hanson in vizier van Heidelberg Cement

bouwbreed

Bouwstoffenconcern Heidelberg Cement bereidt een bod voor op de Britse concurrent Hanson. De samensmelting zou leiden tot een onderneming met een omzet van 14,8 miljard euro.Heidelberg Cement is uiterst spaarzaam met mededelingen over de voorgenomen transactie. Toen echter donderdag geruchten de koers van Hanson met ruim 20 procent lieten stijgen, moesten de Heidelbergers wel voor de dag komen. “Heidelberg Cement onderzoekt momenteel alle opties met het oog op zijn belangstelling voor Hanson. Daartoe behoort de mogelijkheid van een bod tot overname van Hanson”, stelt het bedrijf. “Het staat nog niet vast of en tegen welke voorwaarden het tot een overname zal komen. Verdere mededelingen volgen als daar de tijd rijp voor is”.De sector van de bouwstoffenconcerns is volop in beweging. Regelmatig doken geruchten op dat de Franse onderneming Lafarge zijn oog had laten vallen op Hanson. Dit vooral vanwege de sterke positie van het bedrijf op de Amerikaanse markt. De Fransen weigerden tot dusverre de reageren op de speculaties, waarna de beurzen weer tot rust kwamen. Desondanks is de kans aanzienlijk dat Lafarge zal proberen Heidelberg Cement af te troeven door het – nog te formuleren – bod van de Duitsers te verbeteren.Heidelberg Cement heeft jaren van saneringen achter de rug. Dochterbedrijf Enci in Maastricht ondervond dat aan den lijve. Na de bezuinigingen en concentratie heeft topman Bernd Scheifele alle signalen weer op groei gezet. Hij wordt daartoe in de mogelijkheid gesteld door de in de geneesmiddelen rijk geworden miljardair Adolf Merckle, die zich voor bijna 80 procent eigenaar mag noemen van het concern. Begin maart deed Heidelberg Cement voor 1,4 miljard euro zijn aandeel van 35 procent in de Franse fabrikant Vicat van de hand. Bovendien hield de onderneming vorig jaar op een omzet van 9,2 miljard euro een winst over van ruim een miljard euro. De oorlogskas van het concern is dus uiterst goed gevuld. Vorige maand sloeg de Mexicaanse bouwstoffenreus Cemex een grote slag door de Australische onderneming Rinker in te lijven. Voor een prijs van 15,3 miljard dollar loste Cemex (jaaromzet 23,2 miljard dollar) Lafarge (17 miljard dollar) af als grootste bouwstoffencon cern ter wereld.

Saneringen

Reageer op dit artikel