nieuws

Gronings gehucht verandert in startersdorp voor bedrijven

bouwbreed

Het Groningse dorpje Weiwerd in de gemeente Delfzijl, of wat er nog van over is, wordt omgetoverd tot bedrijvenpark voor jonge ondernemers in de zware industrie.

Groningen Seaports wil op de fundamenten van de vroegere bebouwing een startersdorp bouwen voor afgestudeerde studenten. Het gaat om kleinschalige bedrijven in de chemische en metallurgische industrie.
Het vroegere dorpje, een archeologisch rijksmonument, ligt op een wierde aan de rand van het chemiecomplex bij Delfzijl. De wierde waarop het dorp is gebouwd, wordt in oude glorie hersteld.
Uit onderzoek is gebleken dat weinig afgestudeerden in het Noorden een eigen bedrijf beginnen en zeker niet in de zware industrie. Seaports ziet vooral mogelijkheden in de nevenactiviteiten van de chemische industrie.

Afgebroken

Groningen Seaports werkt hierbij samen met de gemeente Delfzijl, de Rijksuniversiteit, de Kamer van Koophandel, het bedrijfsleven en de stichting Behoud Weiwerd. Het overgebleven dorpje levert al jarenlang strijd om het bestaan. Omliggende dorpen werden omwille van de chemische industrie afgebroken.
De overheid kocht in de jaren zestig van de vorige eeuw ook in Weiwerd veel panden op voor de sloop, maar er bleven nog restanten staan.
Het nieuw te bouwen startersdorp wordt, volgens plan, onderdeel van de door Groningen Seaports te verkopen industrieterreinen. Het bedrijf beheert de haven van Delfzijl, de Eemshaven en de aangrenzende industrieterreinen. De bouw zal gefaseerd worden uitgevoerd.

Reageer op dit artikel