nieuws

Graansilo Rotterdam wordt Creative Factory

bouwbreed

Waar een decennium geleden nog dagelijks tien scheepsladingen graan werden verwerkt, gaat eind dit jaar de Creative Factory van start. Het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam (OBR) verbouwt de oudste graansilo van de Randstad tot hip bedrijfsverzamelgebouw, de fabriek blijft in authentieke staat.

De machtige betonkolos aan de Maashaven zit onder stof en roest van honderd jaar industriële verwerking van granen. Vanuit roestige graanelevators voeren brede transportbanden het gebouw in, enorme buizen brachten het graan naar honderd silo’s van 5 bij 5 meter.
In de verbouwde silo’s en bijruimten nemen begin september 120 jonge ondernemers hun intrek. “De jongerencultuur speelt zich niet af in nette nieuwbouwkantoren. Onze doelgroep vindt dit perfect: het is rauw en het past bij Rotterdam”, zegt initiatiefnemer Koos Hanenberg.
Het hart van de Creative Factory ligt op de tiende verdieping van het complex van de NV Rotterdamsche Graansilo Maatschappij uit 1910. Een donkere ruimte vol stalen buizen en machines wordt verbouwd tot club voor feesten, modeshows en exposities. Capaciteit: negenhonderd bezoekers. Zij moeten tussen een woud van machineonderdelen, in een voormalige controlekamer hun drankje halen. In de omliggende kantoorruimten (huurprijs: rond 150 euro per maand) krijgen vernieuwende, creatieve ondernemers een kans. Het betreft onder meer een evenementenbureau, een hiphoplabel, filmmakers, animatiebedrijven, mode- en interieurontwerpers.

Probleemkind

Woningcorporatie Vestia en het Pact op Zuid zijn ook betrokken bij het project, dat moet bijdragen aan grotere aantrekkingskracht van ‘probleemkind’ Rotterdam-Zuid.
OBR heeft 5,4 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de transformatie. Het aantal bouwkundige ingrepen is beperkt. Middenin het gebouw zijn over twaalf verdiepingen twee rijen silovloeren uitgebroken. Daarin komen twee grote glazen liften voor dertig personen. In de kantoorgedeeltes worden betonnen wanden uitgebroken en glaskoepels in daken gemaakt voor daglichttoetreding en vluchtroutes.
In totaal wordt ongeveer 4500 vierkante meter verbouwd. Drie jaar geleden werd de begane grond al verbouwd volgens een ontwerp van Art Constructions tot danceclub Maassilo. Voor het aanleggen van de dansvloer moest destijds een rij enorme betonkolommen met dynamiet worden opgeblazen. Oplevering van de tweede verbouwing gebeurt in november.

Reageer op dit artikel