nieuws

Geschil tussen gemeenten over constructie viaduct

bouwbreed

Over de veiligheid van de te bouwen viaducten, die onderdeel uitmaken van de ringweg N242, blijken de meningen te verschillen. De gemeente Heerhugowaard geeft Heijmans inmiddels groen licht voor het viaduct op eigen grond maar de gemeente Alkmaar blijft twijfelen over de natte knoopconstructie op haar grondgebied.

Wel keurde Alkmaar de funderingsconstructie en de pijlers goed.
Er zit weer schot in de reconstructie van de N242, de oostelijke ringweg van Alkmaar die de A9 verbindt met de Westerweg in Heerhugowaard. Maar Alkmaar en Heerhugowaard bewandelen verschillende wegen. De gemeente Alkmaar kondigde op grond van de constructietekeningen een algehele bouwstop af na twijfel over de veiligheid voor de toekomstige gebruikers van het viaduct.

Bouwstop

Heerhugowaard volgde het oordeel van de gemeente Alkmaar en kondigde ook een bouwstop af, hoewel Heerhugowaard wel al akkoord was met de bouw van de pijlers.
Nadat Alkmaar een paar weken geleden de constructietekeningen voor de funderingen goedkeurde, volgde het akkoord voor de pijlers. Volgens gemeentewoordvoerder A. Bakker van Alkmaar neemt de bouw hiervan tussen de zes en acht weken in beslag. De goedkeuring kwam na het nemen van heel veel aanpassingen aan de constructie van de pijlers. Bakker: “Het goede nieuws is dat we vooruitgang boeken. Maar we doen geen concessies. Veiligheid gaat voor alles.”
De eerder afgekondigde bouwstop in Alkmaar is overigens nog steeds ten dele van kracht. Voor de oplossing van de natte knoopconstructie, het verbinden van het in situ wegdek met de pijlers en het prefab wegdek geeft Alkmaar namelijk nog niet haar fiat.

Strikt

Heijmans moet hiervoor nieuwe stukken aanleveren. A. Schnerr, hoofd bouwen van de gemeente Alkmaar erkent dat zij een “striktere koers vaart” dan Heerhugowaard. Oorzaak van het geschil dat Alkmaar heeft met Heijmans is de design & construct-opdracht. Schnerr: “Ik ben ongelukkig met deze manier van aanbesteden omdat in veel gevallen de veiligheid naar achteren wordt geschoven.”
Buurgemeente Heerhugowaard is wel al akkoord gegaan met de constructieberekeningen van Heijmans. De vragen die deze gemeente had over de natte knoopconstructie, zijn klaarblijkelijk tot tevredenheid van het college beantwoord. Hiermee heeft Heerhugowaard de bouwstop opgeheven en toestemming gegeven voor het plaatsen van de liggers.
Opdrachtgever provincie Noord-Holland, Heijmans en de gemeente Heerhugowaard waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels